DUPA 20 DE ANI…PREMII PURTAND NUMELE EROILOR NOSTRI

Mihailesti, locul unde viata se scurteaza

 Vineri, 21 mai 2004, ora 17.00.  Elena Popescu, prezenta la Radio Campus, ultimul buletin de stiri al zilei. Nimeni nu banuia ca era si ultimul buletin de stiri pentru ea. Ce a urmat ? Distractie pe toata linia. Doar era ziua Elenei. Toti reporterii si redactorii de la Radio Campus, Viata Buzaului, TVR si National TV  i-au fost alaturi Elenei, iar ea a fost intr-o forma de zile mari. Oricum, nu a lipsit nici proba darurilor primite de la colegi. Si nu au fost putine. Pentru ca toata lumea noastra era atasata de Elena. Nu este niciun fel de exagerare si spun asta pentru ca:

  • Elena avea o voce de exceptie – putini stiu ca a refuzat oferta unui post de radio central;
  • Elena era o profesionista, alaturi de Eugen Zavoianu fiind autoarea unor reportaje exceptionale, difuzate la Radio Campus si publicate in Viata Buzaului;
  • Elena era o fiinta extraordinara, nu stia sa spuna NU; stia doar sa puna suflet in tot ceea ce facea, lasand partea materiala la aprecierea celorlalti;
  • Elena avea cea mai frumoasa familie: familia formata din redactiile prezentate mai sus.

 

  Luni, 24 mai, au cazut la datorie! Ziaristii Elena Popescu, in varsta de 26 de ani, si Ionut Barbu, 25 de ani, si-au pierdut viata luni dimineata, in timp ce filmau tragicul accident petrecut la Mihailesti.
Elena si Ionut au fost printre primii ziaristi aflati la Mihailesti si s-au apropiat de locul accidentului din dorinta ca imaginile sa reflecte cat mai bine cele intamplate. Numele celor doi vor figura de acum pe nenumaratele liste cu ziaristii care au murit la datorie.
Elena Popescu s-a nascut la Ramnicu Sarat, judetul Buzau, la 28 noiembrie 1977. Ea era redactor-sef la Radio Campus si, de o luna, corespondent al Antenei 1. Absolventa a Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, Facultatea de Stiinte Politice, Elena avea ca hobby-uri muzica, lectura si calatoriile.
  Ionut Barbu s-a nascut la Buzau la 12 octombrie 1978. Era corespondent al Antenei 1 din 2003 si absolvise Universitatea Politehnica din Bucuresti. Ionut era un tanar extrem de linistit. Avea bun simt cu carul. Era si un profesionist. Stia sa-si faca meseria fara sa-si dea aere, fara fite. Lucra asa cum trebuie sa lucreze un jurnalist: cu modestie si cu sufletul. Acum, dupa zece ani, mi-aduc aminte cu placere de materialele filmate, exceptional de bine, pentru doua anchete jurnalistice.

  Campanie de locale. Cand colegii nostrii au cazut secerati la datorie, Buzaul era in campanie electorala. Din aia cu surle si trambite, nu muta ca acum. La priveghi si-au facut aparitia toti candidatii, toti sefii de institutii, toti…

De ce au cazut la datorie ? Pentru ca cei care erau in timpul serviciului si aveau sarcina sa delibereze, sa comunice si sa intreprinda masuri imediate nu si-au facut datoria. Daca acei oameni ar fi comunicat atunci cum scrie la regulamentele lor, acum nu mai scriam nimic. Si m-as fi bucurat nespus. Nu ma linisteste faptul ca unul dintre acei oameni a luat-o razna si vorbeste singur pe strada!
Ei s-au nascut a doua oara… Ziaristul Vali Gheorghe, de la ProTV Buzau, a scapat ca prin minune cu viata din deflagratia de la Mihailesti. soldata cu 18 morti si 11 raniti.
Vali Gheorghe, considerat „ziaristul care ajunge primul“, a avut probleme cu o caseta. Luni dimineata, putin dupa ora 5,00, Vali a avut o conversatie mai dura cu soferul Florin Carcu, care uitase sa ia seara o caseta noua. A fost nevoit sa-l trimita inapoi la studio pentru a-i aduce caseta, dar intarzierea s-a dovedit a fi salvatoare pentru ei“. Astfel, Vali Gheorghe avea sa ajunga al doilea, la 2-3 minute dupa colegii de la Antena 1.

Echipa TVR formata din Antonia Ionita si Doru Ionita a scapat tot dintr-o intamplare, sa-i spunem fericita. Inainte de a iesi din Buzau, cei doi au oprit doua- trei minute sa cumpere gogosi. Au fost cele mai norocoase minute din viata lor deoarece, cand ei intrau in Mihailesti, in partea cealalta satului s-a produs explozia.

Echipa National TV compusa din Eugen Zavoianu si Bogdan Vladoiu a avut parte de cafeaua norocoasa. Cei doi au oprit sa-si cumpere cafea, au poposit pentru a sorbi cate o gura din licoare si asa au scapat cu viata, minutele de intarziere insemnand fentarea ceasului rau.
Elena Popescu si Ionut Barbu – curajul si nobletea meseriei de ziarist Doi tineri ziaristi romani, Elena Popescu, 26 de ani, si Ionut Barbu, 25 de ani, corespondenti ai Antenei 1, au pierit la datorie in timp ce filmau tragicul accident de la Mihailesti. Ce n-au reusit inca potentatii si mafiotii deranjati de presa, a facut azotatul de amoniu ajuns la explozie in conditii pe care autoritatile sunt datorate sa le lamureasca de urgenta. Poate macar acum, pentru Elena si Ionut, toti acei politicieni care obisnuiesc sa persifleze, sa insulte, sa-si exprime public dispretul pentru ziaristi si meseria lor, vor cadea pe ganduri macar cateva clipe. In gandul nostru, al colegilor lui Ionut si Elenei, chipurile lor vor ramane nesterse ca simboluri ale curajului si nobletei meseriei de ziarist.
Consiliul de Onoare
al Clubului Roman de Presa

Nu am exagerat deloc atunci cand le-am prezentat capacitatile jurnalistice si profilul uman care-i caracterizau pe Elena Popescu si Ionut Barbu. Poate ca am spus prea putin sau in prea putine cuvinte. Jurnalisti ca cei doi, o spun cu mare sinceritate, prea putini mai gasesti prin lumea pestrita a condeierilor autohtoni.  S-au facut cateva chestiuni frumoase in amintirea celor doi, insa prea putin. Si asta pentru ca multi vorbesc, insa prea putini i-au cunoscut. Motiv pentru care am arunct manusa stimabililor colegi , onorabililor fosti si actuali candidati: AVETI CURAJ SA INFIINTAM IMPREUNA SCOALA DE JURNALISTICA ELENA POPESCU SI IONUT BARBU? LA BUZAU, NU IN ALTA PARTE!  Poate asa vom scoate pe piata jurnalistica oameni care sa se apropie de calibrul celor doi disparuti in misiune.

Deocamdata nu am primit niciun semnal! Si este normal! Dumnealor se insala crezand ca avand presa la picioare, lucrurile vor merge mai bine. Pana vor intelege ca o presa corecta vine in ajutorul tuturor, am reusit sa facem ceva frumos in amintirea celor doi colegi disparuti prematur, la datorie. Impreuna cu Liga Scriitorilor, Uniunea Ziaristilor Profesionisti, Filiala Pamfil Seicaru Buzau, a initiat un concurs jurnalistic, ocazie cu care se vor acorda premii purtand numele ELENA POPESCU. Premiile vor fi acordate pe data de 8 iunie a.c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings