Donati sange si veti putea salva pe cineva!

In fiecare an la data de 14 iunie lumea intreaga celebreaza Ziua Mondiala a Donatorului de Sange.
În centrele de transfuzii sanguine din toată țara s-au pregătit o mulțime de surprize pentru cei care periodic renunță la o parte din lichidul vital pentru a da viață. La Buzău, donatorii au primit aplauze, premii din partea Consiliului Județean, dar și o felie de tort, să se înzdrăvenească după ce au renunțat la o parte din sângele lor, fiind felicitați inclusiv de președintele Petre Emanoil Neagu.
Prima transfuzie de sange la om a fost efectuata cu sange de oaie, in anul 1667, de catre Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru bolnav.

Totusi, din aceasta prima si nereusita incercare, medicina a avut de profitat, ajungandu-se la observatia fundamentala ca omul nu poate primi sange decat de la un seaman al sau.

De atunci si pana la inceputul secolului XX s-au efectuat numeroase transfuzii de sange, de la omul sanatos la omul bolnav, dar cele mai multe s-au soldat cu rezultate nefavorabile.

Insuccesele au fost explicate de-abia in anul 1900, cand medicul austriac Karl Landsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar dupa un an, si pe cea de-a patra-grupa AB.

Dupa aceasta data, tinandu-se cont de compatibilitatea grupelor, numarul accidentelor post-transfuzionale s-a redus considerabil, dar nu total.

Abia dupa 1939, cand Levine a descoperit factorul Rh, transfuzia de sange a devenit o masura terapeutica fundamentata stiintific si de mare eficacitate.

Asadar, donati sange! Donand sange puteti salva vieti!

Din cantitatea de sange donata o singura data se pot extrage elementele care pot salva vietile a trei pacienti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings