DESPRE NESPRIJINITA ECONOMIE…

Pandemia de COVID-19 reprezintă o perioadă grea, atât pentru sectorul economic, cât și pentru educație. Fără un sprijin real din partea statului, IMM-urile au ajuns în impas. Și activitatea școlară a fost afectată serios, profesorii și elevii fiind puși în fața unei noi provocări, aceea de a trece brusc la un învățământ 100% online. Astfel, în multe domenii continuarea activității depinde de posibilele măsuri de sprijin financiar din partea Guvernului. Este și motivul pentru care deputatul social democrat buzoian, Romeo Daniel Lungu, a transmis în această săptămână două întrebări parlamentare către miniștrii Cabinetului Cîțu.

Prima dintre ele a fost adresată Ministrului Economiei, Antreprenorialului și Turismului, Claudiu Năsui și se referă la situația pe care o întâmpină IMM-urile care au accesat Măsura 3 instituită prin O.U.G. nr. 130 din 31 iulie 2020. Deși ministerul a primit 27.736 de solicitări din partea IMM-urilor, această măsură de sprijin a fost blocată prin compromiterea sistemului procedurii de alocare a fondurilor.

”Mă preocupă în mod deosebit soarta agenților economici din România și consider că pentru a putea depăși această perioadă cu bine,  aceștia trebuie să primească sprijin din partea Guvernului, așa cum se întâmplă în toată Europa. Știm că antreprenorii au mari probleme din cauza pandemiei, dar și a lipsei predictibilității. Mi se pare relevant să știm ce activități se efectuează, concret, pentru remedierea problemelor și aștept ca ministrul să ne spună și din ce cauză au apărut acestea. Nu a fost suficient că antreprenorii au fost afectați de pandemie, s-au trezit înșelați și de Guvern. Ori, cu asemenea întâmplări nu poți continua să susții că sprijini economia!” – Romeo Daniel Lungu.

Cea de-a doua întrebare a fost adresată Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, și vizează stadiul a două programe de finanțare din fonduri europene deosebit de importante pentru desfășurarea cursurilor școlare în contextul pandemiei. Unul privește desfășurarea în condiții de siguranță a orelor, iar cel de-al doilea se referă la dotarea elevilor cu echipamente mobile de tipul tabletelor, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line.

”În timpul desfășurării activității de parlamentar mi s-a adus la cunoștință de reprezentanți ai unor unități de învățământ care au aplicat pentru cele două programe de finanțare că încă nu au primit răspunsuri. Având în vedere că suntem deja în luna martie și ne apropiem de finalul anului școlar, mi se pare important aflăm când se va termina evaluarea solicitărilor și când vor începe beneficiarii să primească finanțările.” – Romeo Daniel Lungu.

Întrebările sunt parte a procesului de control parlamentar pe care deputații și senatorii îl exercită asupra guvernului. Termenul până la care cei doi miniștri ar trebui să răspundă la cele două întrebări este 31.03.2021.

 

 

Biroul de presă al deputatului

Romeo Daniel LUNGU

Circumscripția electorală nr. 10, Buzău

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings