DE LA VULCANII NOROIOSI….LA VULCANII NOROCOSI

„Vulcanii Noroioşi din zona Berca sunt unicat în felul lor. Nicăieri în lume nu există zone cu atâţia vulcani noroioşi fosili sau activi şi cu atât de multe forme tipice“, spune Ana Dica, autorul ghidului „Vulcanii Noroioşi din zona Buzăului“.

Prin prisma formaţiei sale de geolog, Emil Constantinescu, preşedinte al României între 1996 şi 2000, este în acelaşi timp un promotor al rezervaţiei geologice şi botanice de la Vulcanii Noroioşi, dar şi un adept al unei politici mai stricte de protejare a acesteia. „România este un muzeu geologic, are o diversitate geologică incomparabilă, iar Vulcanii Noroioşi reprezintă un fenomen european“, susţine fostul preşedinte. „Denumirea de vulcani a fost dată mai mult să impresioneze, pentru că vulcanii noroioşi nu implică erupţii magmatice, ci sunt din domeniul sedimentar. Ceea ce este important este că, în lume, se cunosc circa o mie de astfel de fenomene, dar în Europa sunt foarte rare şi, de obicei, amplasate la marginea continentului“, explică specialistul. Emil Constantinescu a subliniat totuşi că nu poate fi partizanul unui circuit turistic, până la momentul în care rezervaţia va fi foarte bine organizată cu trasee fixe şi protejată de mania colecţionarilor de „suveniruri“. „Există un pericol uriaş ca acest monument să fie distrus“, a avertizat fostul preşedinte.

 

Drumul către Vulcanii Noroioși va fi asfaltat în curând, după cum promite președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu. Deși mai trebuie parcurși câțiva pași până când vor începe efectiv lucrările în teren, consilierii județeni s-au reunit luna aceasta pentru a aproba Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), acolo unde este stipulat și costul proiectului, finanțat parțial prin Programul „Anghel Saligny”: 287.848.612,22 lei. Suma pe care va trebuie să o suporte Consiliul Județean din bugetul propriu este una destul de mare și se ridică la 147 milioane lei.

Președintele Neagu spune că se anunță intervenții multiple și migăloase, dat fiind că tronsonul de drum este aflat într-o zonă cu probleme și se desfășoară pe un teren predispus la alunecări. Acesta a dat drept exemplu DN 10 acolo unde, în urmă cu câteva săptămâni, drumul s-a surpat în zona localității Măgura, din cauza terenului instabil.

De aceea, autoritățile vor pune accent pe partea de consolidare, așa încât investiția să nu fi fost în zadar și să reziste ani buni de aici înainte. „Începând din zona DN 10 (…) sunt niște terenuri mișcătoare, sunt alunecări foarte multe de teren. Vom face niște consolidări, altfel se va întâmpla cum s-a întâmplat și acum (la Măgura, n.r.) (…) Eu mi-aduc aminte foarte bine, eram tot la Consiliul Județean, nu eram în această calitate de președinte, aveam altă funcție la momentul respectiv, s-a turnat asfalt și chiar s-a făcut cu responsabilitate în zone spre Vulcanii Noroioși și după trei ani de zile iarăși a plecat terenul. În primul rând, dacă vrem să facem lucrări care să țină cel puțin 10-20 de ani, sunt lucrări migăloase, costisitoare de bani și de timp, și înseamnă consolidări, apărări de maluri”, a transmis Petre Emanoil Neagu.

Președintele Consiliului Județean a mai declarat că lucrările vor dura ceva timp, așa că îi îndeamnă pe critici să aibă răbdare, pentru că își va ține promisiunea făcută, iar drumul către obiectivul turistic va arăta impecabil după reabilitare. „Eu asigur cetățenii că lucrările se vor face. Bineînțeles, nu se vor face într-o zi. Știu că sunt unii care nu au răbdare, care de-abia așteaptă să vină, să preia, să nu știu ce. Am văzut tot felul de declarații, când ne luăm… Ne luăm la timp, pentru că trebuie să respectăm anumite lucruri. Nu se pot începe mâine lucrările. Deja, dacă e să fim corecți, lucrările au început, pentru că s-a făcut DALI, acum este licitația, se va lucra la proiectare”, a mai adăugat Neagu.

Pana vor incepe lucrarile oficialitatile locale incearca sa aduca drumul de acces la notiunea de practicabil:

”Știți că drumul spre Vulcanii Noroioși va intra în reabilitare totală. Dacă nu săptămâna asta, joi, marți cel târziu (marțea viitoare – N.R.) semnăm contractul de finanțare și drumul va intra în reabilitare. Lucrările vor dura aproximativ doi ani și jumătate, dar în această vară am început lucrările de plombare, cât de cât. A trebuit să lăsăm porțiuni decopertate, pentru că erau pungi de argilă și așa scrie la carte că, din punct de vedere tehnic, trebuie lăsate așa. Anul acesta le vom acoperi și pe celelalte. Într-adevăr, drumul va fi în condiții cât de cât acceptabile, dar după ce vom termina reabilitarea, problemele se vor rezolva. Nu avem un program al lucrărilor, practic se poate lucra toată vara, probabil că într-o săptămână, două, trei. Din punct de vedere tehnic nu putem să le acoperim, pentru că există acele pungi de argilă și trebuie lăsate cu balast pe ele și compactate până se așază. Acolo drumul e într-o situație dificilă din cauza structurii terenului, dar probabil că anul acesta nu vor mai rămâne multe. Tocmai de aceea acest drum intră în reabilitare totală, se vor face multe stabilizări ale terenului, consolidări și așa mai departe”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings