DE ASTAZI, IN VIGOARE, CLASORUL PE MEDIU

Şoferii care vor să înmatriculeze maşini noi sau second-hand plătesc, începând de astazi, 15 martie, timbrul de mediu (în locul mai-inmatric bulgariavechii „taxe auto“).

Principalele schimbări aduse de timbrul de mediu artă o ieftinire semnificativă la înregistrarea maşinilor vechi şi foarte vechi (non-euro) şi o scumpire uşoară a înmatriculării de maşini noi. Mai exact, timbrul de mediu vine cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 (puţin poluante) şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru Euro 2, Euro 1 şi non-euro (mult şi foarte mult poluante). Toate aceste schimbări vor avea ca efect o relaxare fără precedent a presiunii fiscale pe comerţul cu maşini vechi, care va transforma România într-un magnet pentru rablele din mai multe ţări europene, avertizează specialiştii din domeniul auto. Ce vă trebuie la dosar Şoferii au nevoie de cartea de identitate a vehiculului, de documente care atestă dobândirea autovehiculului (pentru care se solicită plata timbrului) şi de rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonomă Registrul Auto Român, arată normele metodologice pentru aplicarea timbrului de mediu aprobate recent de Guvern.

Deocamdata, plata “timbrului de mediu” poate fi fentata prin varianta inmatricularii in Bulgaria, varianta care inca este functionala, apoi sa ramai pe vechea taxa si, in cele din urma, sa achizitinezi o masina mai veche.

Aveti grija ! O ordonanţă intrată în vigoare anul trecut dă dreptul celor care au achitat taxa de primă înmatriculare să o recupereze, dând statul în judecată. Însă, nu trebuie să vă grăbiţi. Dacă aţi achitat o taxă de primă înmatriculare pentru o maşină euro 3 sau euro 4, aţi plătit în cele mai multe cazuri mai puţin decât valoarea pe care aţi avea-o de plătit acum, prin timbrul de mediu. Or, cei cărora le-a fost rambursată taxa de primă înmatriculare, vor fi obligaţi să plătească timbrul de mediu. Cei care au achitat deja taxa de primă înmatriculare şi nu o recuperează de la stat nu vor mai fi însă obligaţi la plata timbrului.

Cine nu plăteşte

Nu achită timbrul de mediu autovehiculele euro 6, electrice şi hibrid. De asemenea, în categoria celor care nu plătesc timbrul intră şi autovehiculele istorice, cele destinate competiţiilor sportive, autoturismele care aparţin persoanelor cu handicap, cele dobândite prin moştenire în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii şi cele dobândite prin partaj. Sunt exceptate de la plată autovehiculele forţelor armate, forţelor de securitate, de poliţie, jandarmerie, poliţie de frontieră, ambulanţe.

Privacy Policy Settings