Consiliul Judetean Buzau a inaugurat primul bazin didactic de inot construit la Monteoru

Un modern bazin de înot a fost inaugurat joi, 20 iunie 2024, de către reprezentanții Consiliului Județean Buzău și cei ai Primăriei Merei, în stațiunea Sărata Monteoru. Noul bazin este construit prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sărata Monteoru” și este destinat tuturor copiilor din județul Buzău.
Joi, la prânz, noul bazin didactic și de agrement „Acva Sport” a fost inaugurat în prezența președintelui Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a primarului din Merei, Ștefan Chircă, și a președintelui ADI „Sărata Monteoru”, Gheorghe Chiru.
Construcția bazinului a început anul trecut și s-a finalizat într-un timp record, de numai câteva luni. Rezultatul este însă remarcabil: un bazin de înot de 18 metri lungime și 5,50 metri lățime, cu sisteme moderne de filtrare a apei, cu vestiare și grupuri sanitare construite conform normelor în vigoare. Bazinul este unul didactic și de agrement, iar adâncimea pornește de la 1,35 metri și ajunge la 1,40. Acces vor avea toți copiii din județul Buzău, în baza unui abonament lunar, prețurile urmând a fi anunțate în curând.
Prima zi de funcționare este sâmbătă, iar deocamdată, prețul pentru o intrare este de 50 de lei pentru un adult și de 40 de lei pentru un copil.
- Cursuri de înot pentru cei mici.
Doi instructori autorizați, angajați în curând de Primăria Merei, vor preda înotul tuturor copiilor care se înscriu la cursuri.
În baza unui parteneriat încheiat între ADI Monteoru, Primăria Merei și Inspectoratul Școlar Județean Buzău, copiii de pe raza comunei Merei vor avea acces gratuit la bazin.
- Soluție inovatoare de tratare a apei.
Potrivit președintelui ADI Sărata Monteoru, Gheorghe Chiru, tratarea apei nu se face pe bază de clor, ci 100% natural, cu ajutorul sărurilor săruri marine.
Deocamdată, programul bazinului este de opt ore, timp în care pot intra șase serii. Dacă cererea va fi însă mai mare, administratorii bazinului vor crea două schimburi.
Înotul nu este doar un sport, ci și o componentă importantă a dezvoltării fizice armonioase. Înotul solicită toate grupele musculare și îmbunătățește capacitatea cardiovasculară, iar practicarea regulată a acestui sport contribuie la dezvoltarea armonioasă, la creșterea rezistenței fizice și la menținerea unui stil de viață sănătos.
Noul bazin de înot a costat aproximativ 450.000 de euro, bani alocați în cea mai mare parte din bugetul Consiliului Județean Buzău.
Potrivit președintelui Petre Emanoil Neagu, din programul său mai face parte construirea a zece bazine de înot în întreg județul Buzău.
„Am un proiect personal, pot să spun, pe care mă gândesc să îl implementăm de anul viitor. Este vorba despre construirea în județ a zece bazine de înot, nu pentru agrement, ci pentru copiii care învață în școlile din județ, ca aceștia să poată merge în aceste locuri să își desfășoare orele de sport în tot timpul anului. Nu inventez eu apa caldă, am văzut ceva asemănător în țări mult mai dezvoltate și am discutat acest proiect cu cei din aparatul tehnic al Consiliului Județean și chiar cineva ne-a făcut un proiect pentru un astfel de bazin”, spunea Neagu la finele anului trecut.