CINE ESTE NOUL CETATEAN DE ONOARE AL JUDETULUI BUZAU ?

Județul Buzău are un nou cetățean de onoare. Este vorba despre antrenorul emerit de tenis de masă Emilian Băcioiu. Acesta a primit titlul, în ultima ședință a actualului miniparlamentului județean. Născut la Cândești,  Emil Banicioiu este antrenor emerit de tenis de masă în România, adunând un palmares impresionant.

Încă de la la vârsta junioratului, în anul 1958 a câștigat probele de simplu seniori ale Campionatului Regional Ploiesti, iar cu ocazia participării la Concursul Cupa Primăverii, a fost remarcat de cunoscuta campioană a lumii Angelica Rozeanu și a fost selecționat să participe cu echipa României la Campionatul European de juniori.

În anul 1959 a fost inclus în lotul național de juniori, unde a făcut echipă cu Radu Negulescu, Adalbert Reti, Niki Angelescu, Gheorghe Cobârzan.

Satisfacția rezultatelor din primii ani de activitate voluntară ca instructor sportiv a fost o premieră pentru județul Buzău.

 Activitatea la loturile naționale În anul 1974 a fost antrenor la primul Centru național înființat la București, împreună cu 5 tenismeni buzoieni de perspectivă.

În perioada 1976 – 1981 a fost antrenor la diferite loturi de juniori și junioare.

În perioada 1981 – 1990 a fost antrenor principal la naționala de seniori.

Începând cu anul 1990 a fost antrenor principal la lotul de senioare al României până după Olimpiada de la Barcelona când s-a retras, revenind la tenisul de masă buzoian.

În anul 1994 a revenit la lotul de senioare pentru o pregătire centralizată continuă la București, pe parcursul a 6 ani de activitate, cu rezultate deosebite (cele mai bune din ultimii 30 de ani).

În anul 1999 se retrage de la Lotul Național și semnează un contract de antrenoriat în Spania.

PALMARES Anii în care Emil Băcioiu a activat la loturile naționale de juniori, cadete și senioare s-au concretizat în următorul palmares:

1992 – Jocurile olimpice de la Barcelona, Emilia Ciosu fiind prima europeană care a pătruns în Top 8 al celor mai bune jucătoare din lume, ocupând poziția a -4- a,

– Campionatul European Stuttgart – titlul de campioane europene, în premieră. La întoarcerea în țară i-a fost acordat titlul de “Antrenor emerit”.

1995 – Campionatul Mondial de la Tien Jin, medalie de bronz, Europa Top 12, pentru prima dată în istoria competiției, când două jucătoare din aceeași țară își dispută finala.

1996 – Campionat European Bratislava – 4 medalii de argint și bronz.

Cupa Europei Lady Cup locul 2 , în 1996, locul 4.

Cupa Mondială : locul 2, după China.

1998 – Campionatul European Eidhoven – Olanda, 4 medalii, din care o medalie de aur ;

1999-2006 – Contract de antrenor în Spania, perioadă în care, în anul 2004 a obținut medalie de argint la Jocurile Paralimpice, Atena.

”Mulțumesc tuturor consilierilor județeni pentru colaborarea pe care am avut-o în acești 4 ani!
Ultima ședintă ordinară din acest mandat s-a încheiat cu zâmbetul pe buze și aplauze pentru domnul Emil Băcioiu, antrenor emerit la tenis de masă, care a primit titlul de cetățean de onoare al județului Buzău.”, a scris ulterior pe facebook președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings