CE NE FACEM FARA „PODUL ALEGATORULUI” ?

In ultimul sfert de secol, in campaniile pentru alegerile locale si parlamentare, la piciorul podului de la Vadu Pasii, zilnic se protapea cate un candidat, localnic sau trimis de la Bucuresti, mesajul transmis de la capatul culeei fiind clar:” Daca ma alegeti, am sa va fac podul”! Si tot asa se organiza bienala podului de la Vadu Pasii. Culmea este ca marele anunt a fost facut intr-o zi de marti…

Anunțul mult așteptat cu privire la data la care circulația pe cea mai nouă cale rutieră din județul Buzău ar putea fi permisă a fost făcut marti, 19 octombrie, chiar de responsabilul acestor lucrări. Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean, a menționat, în timpul unei declarații de presă, că cel mai așteptat pod va fi redat circulației ”într-o perioadă destul de scurtă”. După o avalanșă de întrebări, președintele Neagu a revenit cu un termen mai exact, precizând că este posibil ca podul de la Vadu Pașii să fie dat în folosință zilele urmatoare.

“Nici nu aș vrea ca după ce îi dăm drumul să ne întoarcem să mai facem cine știe ce pe acolo și așa mai departe. Dacă ar fi, și astăzi se poate circula pe pod, dar mai sunt anumite lucruri de făcut pe care eu nu vreau să le facem după ce facem recepția. Lucrările în sine sunt gata și probabil că în această săptămână, în funcție și de cum va fi vremea, o să fie dat circulației”, a precizat Neagu în timpul declarației de presă, după ședința de Consiliu Județean.

În urmă cu  o lună au inceput probele la podul de la Vadu Pașii. La acel moment, un convoi de mașini de mare tonaj, încărcate cu balast, a traversat podul în repetate rânduri, pentru a urmări dacă obiectivul corespunde parametrilor tehnici. De atunci au urmat și alte teste dar și finalizarea instalației care va lumina podul pe timpul nopții astfel că cea mai nouă construcție din Buzău va putea fi dată în folosință.

Legătura rutieră între Buzău și Vadu Pașii este întreruptă de peste 16 ani, după ce podul vechi, realizat după planurile lui Anghel Saligny, a fost puternic avariat de viituri.

În 2017 a început construcția noului pod care va fi dat circulației zilele acestea.

Vechiul pod va deveni, potrivit anunțului președintelui Neagu, „piesă de muzeu”.

Noul pod de la Vadu Pașii are o lungime totală de 689 de metri, din care 350 de metri peste râul Buzău și o lățime de 7,8 metri, două rampe de acces de 178 și, res­pectiv 161 metri. Construcția lui a costat 33.370.488,76 lei, din care 31.712.537,91 au fost bani de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, restul fiind contribuția Consiliului Județean.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings