Buzoienii, la Festivalul Național al Mărului

PETRE EMANUEL NEAGU,PREȘEDINTE CONSILIULUI JUDEȚIAN BUZĂU ”Merele de la Soroca au așa o dulceață care te ajunge la inimă și te hrănesc spiritual. Cred că în ele este depusă multă muncă.”

Sărbătoarea Mărului, a fost marcată cu mult fast la Soroca. Evenimentul a început din Piața Libertății, de unde de la mic la mare, au mers toți într-un alai, spre Cetate, unde s-a desfășurat mare sărbătoare cu miros de măr.

După doi ani de pandemie, producătorii de mere și Primăriile din raion, au scos ce au mai bun,venind la sărbătoare cu expoziții, în care mărul a stat în capul mesei.

Autoritățile sorocene au ținut discursuri pe scenă și au trecut pe la fiecare expoziție, apreciind înalt organizarea lor. Fiecare participat, a fost menționat cu Dimploma Președintelui Raionului Soroca.

Duminica, 9 octombrie 2022 în municipiul Soroca s-a desfășurat ediția a XI-a a Festivalului Național al Mărului, organizat de către Consiliul raional Soroca în parteneriat cu Primăria municipiului Soroca și filiala Soroca a Camerii de Comerț și industrie a Republicii Moldova.

Potrivit autorităților, evenimentul a început din Piața Libertății a municipiului Soroca. După care, toți participanții la festival, delegațiile invitate în frunte cu conducerea raionului Soroca, au pornit spre Cetatea Soroca.  Festivalul a adunat, tradițional, producători de mere, agenți economici din industria prelucrătoare, primăriile din raionul Soroca și meșteri populari.

Cea de-a XI-a ediție a Festivului a fost deschisă cu un mesaj de salut din partea Președintelui raionului Soroca Veaceslav Rusnac, de către vicepreședintele raionului Soroca dl Iurie Tănase.

“Evenimentul are drept scop de a promova cultura mărului, producerea lui în livezile noastre, a stimula producătorii de mere, precum şi de a facilita schimbul de experienţă între fermieri şi de a prelua noile tehnologii avansate în cultivarea şi procesarea fructelor.  Evenimentul a mai vizat reînvierea artei meşteşugăreşti, marcarea localităţii ca intersecţie dintre culturi şi civilizaţii, consolidarea dialogului intercultural, crearea oportunităţilor pentru dezvoltarea businessului rural și promovarea turismului intern,” spun autoritățile.

În cadrul evenimentului a avut loc expoziţia şi parada producătorilor de mere, sub acordurile  Band orchestrei  “Doina” a Consiliului raional Soroca, dirijor  Ion, dar și a oaspetului prezent la festival, interpret de muzică populară Mihai Ciobanu.

IURIE TĂNASE,VICEPREȘEDINTE R-NUL SOROCA ”Este o zi mare de sărbătoare. Producătorii au venit, deși întâmpină probleme în realizarea producției, dar sperăm ca până la urmă să reușim. Atmosfera este frumoasă, lumea este bucuroasă și sperăm că tot ce ne-am propus am reușit.”

LILIA PILIPEȚCHI,PRIMAR MUN. SOROCA ”Sărbătoarea Mărului, este astăzi plină de miros și culoare, cu oameni gospodari și personalități. Ne bucurăm să salutăm astăzi la Soroca atâta lume bună și frumoasă. Încă odată sorocenii au demonstrat că sunt cei mai buni.”

Din merele de la Soroca, au gustat mai mulți oficiali, deputați de la noi, dar și oaspeți veniți din România și Rusia.

ALIONA PILIPEȚCAIA,DEPUTAT”Festivalul Mărului” și de această dată ne-a unit pe toți la o frumoasă sărbătoare, aici la Soroca. Ediția din acest an, este mai specială, deoarece trecem printr-o perioadă complicată în țară. Aici oamenii vor face un schimb de experiență și este un festival, mă repet, care ne unește pe toți, lucru care mă bucură.”

PETRE EMANUEL NEAGU,PREȘEDINTE CONSILIULUI JUDEȚIAN BUZĂU ”Merele de la Soroca au așa o dulceață care te ajunge la inimă și te hrănesc spiritual. Cred că în ele este depusă multă muncă.”

”Festivalul Național al Mărului”, este la cea de-a 11 ediție și este organizat de Consiliul Raional Soroca, Primăria Soroca și Secția Cultără și Turism Soroca.

material preluat partial din Provincial Moldova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings