Buzau Fest & Zilele Chisinaului: „CHISINAUL DE ALTADATA”, LANSARE SI LA BUZAU

Apariție editorială de excepție. O carte pentru toți romanii, am putea spune, ne aduce, în aceste timpuri tristie și dramatice chiar, cunoscuții istorici, academicianul Andrei Eșanu și sotia acestuia, doctorul în istorie Valentina Eșanu. Istoricii cercetători ne propun un proiect inedit de cunoaștere, subliniind o dată în plus importanța științei istorice. Un proicet prospăt, frumos, dar mai ales util, care poate fi considerat chiar o premieră ce ține de relația noastră cu Chișinăul sub aspectul istoric și cultural, a fost pe bună dreptate, evenimentul științific și cultural al săptămânii trecute. Temerarii istorici au lansat, la 10 decembrie 2021, volumul „Chișinăul de altădată (1436-1812). Studiu monografic, corpus de documente și alte materiale. Acesta este primul volum din Seria „Chișinăul istoric” (în 5 volume), coordonată de Sergiu Musteață și Alexandru Corduneanu.
Evenimentul de lansare a fost găzduit de Biblioteca Judeteana “Vasile Voiculescu” si este una dintre acțiunile desfășurate in cadrul festivalulului cultural “ Buzau Fest & Zilele Chișinăului la Buzau”. La eveniment au fost prezenti Petre Emanoil Neagu-presedintele Consiliului Judetean Buzau, viceprimarul Chisinaului, Andrei si Valentina Esanu, Alexandru Corduneanu, directorul Bibliotecii din Chisinau, scriitori buzoieni reprezentanti din presa locala, dar si alti invitati.
Presedintele Neagu, un apropiat al Chisinaului, a fost cel care a vorbit despre apropierea frateasca dintre Buzau si Chisinau, marcand importanta Buzau Fest & Zilele Chisinaului, dar si a „trenuletului” care dupa un popas la Buzau va ajunge sa se opreasca la Bucuresti.
Prima lansare a volumului a avut loc la Chisinau, la sfarsitul anului trecut, apoi la Iasi.

În discursul său, viceprimarul Chisinaului Angela Cutasevici, a exprimat mândria pentru acest produs cu o încărcătură istorică și culturală, aducând mulțumiri familiei Eșanu pentru contribuția, efortul și dăruirea depuse la scrierea acestei monografii de o valoare incontestabilă. Edilul a mulțumit, de asemenea, coordonatorilor ediției și întregii echipe care au lucrat la realizarea acestui proiect important, asigurând că Primăria rămâne deschisă spre colaborare și va continua să desfășoare activități de promovare a orașului prin istorie, dar și alte aspecte conexe istoriei: cultură, turism și evenimente legate de ceea ce este istoria orașului nostru. „De fapt, acest dar este pentru noi toți, pentru cei care suntem locuitorii acestui oraș. Anul trecut a fost pusă pentru prima dată în valoare data istorică de naștere a orașului nostru, prima atestare documentară fiind totuși pe 17 iulie 1436. Și iată, cu această ocazie, de fapt, noi am dorit să avem o monografie dedicată exclusiv orașului nostru”, a declarat edilul.
In pledoaria sa, academicianul Andrei Esanu, a facut vorbire despre prima atestare documentara a Chisinaului, dar si legaturile cu Buzaul in decursul timpului. O istorie extrem de interesanta ce ar trebui prezentata tuturor romanilor.
Dr. Valentina Eșanu a ținut să specifice că în cadrul procesului de lucru, ei, ca autori, au urmărit scopul ca însăși istoria Chișinăului să fie personalizată și să scoată în evidență persoanele, personalitățile, oamenii de vază care au fost posesorii acestor moșii și chiar pe scurt să prezinte chiar niște eseuri despre ceea ce se cunoaște în ziua de astăzi despre ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings