Artista cu o singură mână,expozitie la Galeriile de Arta

Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău organizează la Galeriile de Artă Buzău, expoziție ,,Moștenire pentru urmași” realizată de doamna Elena Vlioncu, meșter popular, Ediția a-IV-a.Vernisajul are loc, astazi, 15 martie 2023, ora 11:00.

Expoziția va putea fi vizitată de luni până vineri, în perioada 15 – 24 martie 2023, în intervalul orar 10:00 – 16:00. Accesul este liber pentru toţi cei care doresc să descopere portul tradiţional buzoian.

Expoziţia realizată de meşterul popular Elena Vlioncu conţine piese vestimentare specifice portului buzoian dar şi alte articole de artă decorativă, realizate de meşterii Ştefan Vlioncu, Maria Dedu, Luminiţa Elena Mihai, Dumitra Borovină şi Constantin Oprea.

Acest eveniment are drept scop menţinerea vie a tradiţiei şi obiceiurilor româneşti.

La vârsta de aproape 82 de ani, Elena Vlioncu încă lucrează cu răbdare şi determinare la cusăturile tradiţionale, pasiune care a pus demult stăpânire pe ea. S-a născut fără mâna stângă însă niciodată nu a perceput acest lucru ca pe un handicap.

S-a născut la Mihăileşti într-o familie de agricultori, cu zece copii. Încă de atunci, soarta pare că i-a fost potrivnică, venind pe lume fără o mână şi cu malformaţii congenitale la inimă. Prejudecăţile celor din jur au determinat-o să fie ambiţioasă în a dovedi că nu este cu nimic mai prejos.

A început să coasă la 4 ani bucăţi de cârpă, la 7 ani lucra cu andrelele iar la 11 ani deja stăpânea arta broderiei. A terminat şcoala generală din Mihăileşti, a urmat cursurile Liceului B.P. Hasdeu pentru ca mai apoi să se perfecţioneze la o şcoală din Miercura Ciuc în horticultură. A revenit la Buzău unde a profesat timp de trei decenii, până la pensie, la CFR. Elena s-a integrat în colectiv muncind cot la cot cu colegii, chiar dacă i-a fost destul de greu să lucreze numai cu o mână

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings