Anul Vechi şi Anul Nou

Anul Nou este ziua care mar chează începerea următorului an calendaristic. Stabilirea religioasă a datei de 1ianuarie ca început de an a avut loc pentru prima dată în1691, de către Papa Inocenţiu al XII-lea. Înainte de această dată, Crăciunul avea rolul începutului de an nou.
 În epoca contemporană, Anul Nou este întâmpinat în noaptea de 31 decembrie spre 1ianuarie – noaptea de Revelion (din limba franceză: Reveillon, ceea ce în seamnă aproximativ „trezire“, aici cu sensul de ospăţ la miezul nopţii) – cu petarde şi artificii; rudelor, prietenilor şi cunoştinţelor li se fac urări de noroc şi sănătate şi se urează „La mulţi ani!“.
Obiceiuri şi tradiţii
Grecii fac o prăjitură tradiţională în care pun bani. Persoana care găseşte banii va avea parte de bucurie tot timpul anului. Acest obicei a fost transmis şi în anumite regiuni ale României.
Evreii din Israel mănâncă mere unse cu miere, pentru ca noul an să fie foarte dulce.
Italienii încep cina mâncând o farfurie de linte, iar după toastul pentru noul an se obişnuieşte să se arunce cupa pe fereastră.
Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, însemnând ultimele secunde ale anului, ca ritual pentru atragerea norocului. Obiceiul a fost preluat de numeroase ţări latino-americane.
În România, în mod tradiţional nu se aruncă nimic din casă în prima zi a Anului Nou pentru că, procedând astfel, o persoană îşi aruncă norocul. Tot în prima zi din an nu se iese din casă până ce o persoană brunetă nu intră în casa respectivă (potrivit tradiţiilor, persoanele brunete aduc noroc şi fericire, iar cele roşcate şi blonde ghinion).
În noaptea dintre ani, oamenii îşi pun o dorinţă, pentru că aceasta are toate şansele să se îndeplinească. Noaptea de Revelion este întâmpinată cu mult zgomot (ca în Conu Leonida faţă cu reacţiunea, de I.L.Caragiale) pentru că zgomotele puternice alungă spiritele rele. Tot de Anul Nou se merge cu capra. Unii oameni desfac şampanie la cumpăna dintre ani, ca să aibă un an mai prosper.
Puşcarea petardelor de Anul Nou este practicată de regulă de către cei tineri. Şi desigur pe 31 decembrie se colindă cu pluguşorul iar pe 1 ianuarie cu sorcova.
Ceremonialul de înnoire simbolică a timpului calendaristic la cumpăna dintre ani
în noaptea de 31 decembrie/1 ianuarie este numit la români Îngropatul Anului, denumirea de Revelion a parţinând timpurilor moderne. Timpul obiectiv, care curge spre infinit, este oprit după 365 de zile şi întors, precum ceasornicul, pentru a fi reluat de la capăt în ziua de Anul Nou, se arată în lucrarea Zile şi mituri – calendarul ţăranului român 2000, de IonGhinoiu. Acesta declară că timpul se naşte anual, întinereşte, se maturizează, îmbătrâneşte şi moare pentru a renaşte după alte 365 de zile.
Întrebarea care trebuie să ne-o punem fiecare creştin la sfârşitul anului trecut şi începutul anului nou trebuie să fie următoarea: ,,Care este raportul anului trecut în dreptul meu, în dreptul fiecăruia dintre noi din cărţile din ceruri. A fost mai bun ca cel din 2012 sau mai rău?
Am crescut în cele spirituale sau am dat înapoi? Ce ţinte,ce idealuri ne-am propus să le atingem pentru 2014? Neam gândit numai la lucrurile materiale sau şi la cele spirituale?
Ne gândim numai la a avea de mâncare şi băutură sau ne vom gândi şi la cei din
jurul nostru care sunt în nevoi, în încercări, în suferinţi?“.
Gândiţi-vă că anul trecut, în 2013, potrivit Centrului pentru statistică Religioasă
David Barett din S.U.A., peste100.000 de creştini au fost
ucişi pentru credinţa lor în toată lumea! Acest lucru a fost confirmat, într-un interviu pentru Radio Vatican, de către coordonatorul Comitetului de Supraveghere pentru Libertatea Religioasă, Massimo Introvigne.
„Un deces la fiecare cinci minute – ne explica el în rezultatele studiului său –
Sunt proporţii cu adevărat înfricoşătoare…“
În multe ţări este foarte periculos să mergi la biserică.Şi totuşi mulţi fac lucrul acesta cu riscul vieţii lor. Întrebarea pe care vreau s-o pun cu această ocazie este:
Te mai interesează cele spirituale sau numai cele materiale?
Tu mai mergi astăzi la biserică? Te opreşte cineva să faci lucrul acesta? (Poate interesul sau comoditatea.).Te interesează cei nevoiaşi sau numai persoana şi familia ta? Haideţi să fim mai buni anul acesta, nu numai de Crăciun sau de Paşte, pentru că acesta va fi criteriul de a
moşteni viaţa veşnică. Cu această ocazie aş dori să fac un apel către toti care ne numim creştini să trăim așa cum ne cere Dumnezeu pentru că, la Revenirea
Domnului Iisus, ne va lua la El dacă am împlinit cuvintele Sale din Matei 25, 34-36.40:
„Apoi Împăratul le va zice celor din dreapta Lui: Veniţi,binecuvântaţii Tatălui Meu de moşteniţi Împărăţia care a fost pregătită pentru voi de la întemeierea lumii! Căci Mi-a fost foame şi Mi-aţi dat să mănânc, Mi-a fost sete şi Mi-aţi dat să beau, am fost străin şi M-aţi primit între voi, am fost gol şi M-aţi îmbrăcat, am fost bolnav şi M-aţi vizitat, am fost în închisoare şi aţi venit pe la Mine. Iar Împăratul le va răspunde:
Adevărat vă spun că, ori de câte ori aţi făcut aşa unora dintre cei mai neînsemnaţi dintre aceşti fraţi ai Mei, Mie Mi-aţi făcut!“
Bunul Dumnezeu să ne ajute fiecăruia dintre noi să fim mai buni in anul 2014 față de cei din jurul nostru, mai cinstiți și mai credincioși lui Dumnezeu, AMIN!
 
 
 
BILANȚ DE ANUL NOU
A mai trecut din viaţa noastră
A MAI TRECUT UN AN
Un an, ce nouă ne-a fost dat,
S-a dus, şi vine alt an în viaţă,
Un an mai Binecuvântat.
 
A mai trecut, un an de jale,
De bucurii, dureri şi încercări,
Şi aşteptăm, un an cu roade bune,
Şi plin de Binecuvântări,
 
Căci anul cea trecut, nu se mai întoarce
Dar tu,în acest an nou, nu zăbovi
Şi vino, la Iisus, cere-ţi iertare.
Şi El pe tine, azi te va primi.
 
În anul ce a trecut, erai prea ocupat!
Dar azi deja, eşti în anul, Binecuvântat.
Căci El Iisus,te vrea ca în acest an
Tu să-L primeşti, să fii în cerul Său uman.
 
Să fii mai fericit, mai curajos,
Mai darnic, un sfetnic luminos,
Un bun creştin, exemplu pentru toţi
Un frate, răbdător, mereu să poţi.
 
Să-ţi fie anul acesta plin de flori,
În casa ta, un an plin de splendori,
Iisus să meargă, în acest an cu tine
Şi să-L urmezi, de azi şi până-n vecinicie.
Amin…
Pagină realizată de Ionel Turturică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings