ANI, amenda maxima pentru un deputat buzoian

ANI i-a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, faptul că marţi a decis amendarea cu cuantumul maxim de 2.000 de lei pentru cei 22 de deputaţi care fac parte din Comisia Juridică, de Disciplină şi Imunităţi. Măsura vine ca urmare a faptului că aceştia au refuzat să ia constate de drept că mandatul de deputat al lui Petre Roman a încetat, ca urmare a rămânerii definitive a Raportului de Evaluare al ANI în cazul lui. Roman a fost găsit incompatibil cu funcţia, după ce inspectorii ANI au constatat că din 20 decembrie, Roman a fost simultan şi deputat, şi persoană fizică autorizată. Raportul ANI a rămas definitiv după ce Petre Roman nu l-a contestat în instanţă în termenul legal.

Marţi, ANI i-a amendat cu câte 2.000 de lei pe deputaţii Nicolae Nica, Theodor Nicolescu, Valeria Schelean, Gabriel Andronache, Sorin Stragea, Luminiţa Adam, Steluţa Cătăniciu, Dănuţ Culeţu, Ioan Cupşa, Daniel Fenechiu, Daniel Florea, Iusein Ibram, Aurelian Ionescu, Marius Manolache, Ion Marocico, Ion Bogdan Mihăilescu, Niculina Mocioi, Cosmin Necula, Eugen Nicolicea (deputat UNPR de Buzau), Victor Roman, Cătălina Ştefănescu şi Vasile Varga.

ANI solicită din nou marţi, la doar o zi după o solicitare similară, constatarea „demiterii de drept, din calitatea de deputat, a domnului Petre Roman, ca urmare a faptului că Raportul de evaluare (…) a rămas definitiv prin necontestare”.

Amenda de 2.000 de lei reprezintă cuantumul maxim de amendă prevăzut de articolul 29 din legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, care spune că „neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings