AJUTOARE PENTRU O IARNA MAI BLANDA

Guvernul a pregatit un proiect de ordonanta prin care stabileste cine va primi ajutoare pentru incalzire, in sezonul AJUTOARErece 2013-2014.
In documentul publicat pe site-ul Ministerului Muncii se stabileste indicatorul social de referinta (ISR) ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor si nivelurilor de venituri, valoarea acestuia fiind de 500 lei.

In plus, sunt definiti si consumatori vulnerabili, drept persoanele singure/familiile care nu-si pot asigura mentinerea locuintei in conditii adecvate de temperatura si ale caror venituri medii lunare pe membru de familie sunt situate intre 1,572 ISR (786 lei) in cazul familiilor si 2,164 ISR (1.082 lei) in cazul persoanei singure.

Cine primeste ajutoare

Consumatorii vulnerabili care folosesc energia electrica pentru incalzirea locuintei pe timp de iarna vor primi si ei ajutoare pentru caldura, incepand cu acest an.

Valoarea acestora ar urma sa varieze intre 240 lei/luna pentru familiile/persoanele cu venituri lunare pana la 155 lei/persoana si 48 lei pentru persoanele cu venituri de pana la 615 lei/persoana.

Cuantumul ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale variaza intre 262 lei/luna pentru familiile/persoanele cu venituri lunare de pana la 155 lei si 20 lei pentru cele cu venituri de pana la 615 lei/luna.

In ceea ce priveste ajutoarele pentru incalzirea locuintei cu energie termica in sistem centralizat, se mentine sistemul actual, valoarea acestora variind intre o compensare procentuala de 90% din factura pentru energia termica.

In plus, familiile si persoanele singure cu venituri reduse, care utilizeaza pentru incalzirea locuintei lemne, carbuni sau combustibili petrolieri, beneficiaza de ajutor lunar pentru incalzirea locuintei pe perioada sezonului rece care varieaza intre 54 de lei, pentru cei cu venituri lunare pana la 155 lei/persoana, si 16 lei, pentru cei cu venituri lunare pana la 615 lei/luna.

Pentru a primi aceste sume, consumatorii trebuie sa prezinte documente justificative privind componenta familiei, veniturile realizate si situatia juridica a locuintei, pentru a se evita acordarea de drepturi necuvenite si inregistrarea de debite ce nu pot fi recuperate.

De asemenea, potrivit proiectului va exista o verificare, prin ancheta sociala, a indeplinirii de catre solicitanti a conditiilor de acordare a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei.

Privacy Policy Settings