ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAȚII ÎN GARNIZOANA BUZĂU

Instituția Prefectului – Județul Buzău, în colaborare cu Garnizoana Buzău, vor desfășura activități dedicate, Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, miercuri, 11 noiembrie, începând cu ora 10.00, la Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău și la Monumentul Eroilor din Teatrele de Operații din comuna Smeeni, din județul Buzău, începând cu ora 11.00.

Ținând cont de restricțiile impuse de contextul epidemiologic actual, activitățile se vor desfășura în format restrâns, fără participarea publicului și vor consta în depuneri de coroane atât la mormintele eroilor căzuți în teatrele de operații, cât și la monumentul dedicat acestora din localitatea Smeeni.

De asemenea, la ora 11.00, vor fi trase clopotele în toate bisericile și capelele construite în incinta unităților militare.

 

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.10.2014, privind modificarea și completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei şi intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În ţara noastră se sărbătoreşte şi Ziua Veteranilor de Război, pe data de 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

 

Precizări: la aceste activități toți participanții vor fi triați epidemiologic și vor respecta măsurile de protecție pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-Cov-2 (respectarea distanțării fizice de 2 metri, purtarea măștii de protecție, astfel încât nasul și gura să fie acoperite).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings