VIITORUL PENITENCIAR DE LA UNGURIU, VIZITAT DE OFICIALITATI

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu a vizitat, miercuri, amplasamentul viitorului penitenciar de la Unguriu. Alina Gorghiu a fost însoțită la Unguriu de directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Dan Halchim, de președintele C.J. Buzău, Petre Emanoil Neagu, dar și de primarul comunei Unguriu, Ciprian Tirizică.

„Am fost în 16 judeţe deja. Buzău este pe harta sistemului nostru cu un obiectiv destul de important. Unguriu este locul în care, după 20 de ani, se construieşte ceva de la zero în sistemul penitenciar românesc. Vorbim de un penitenciar care înseamnă prima investiţie foarte importantă după anul 2020, când am reuşit să debutăm cu construcţia Centrului Educativ de la Buziaş, din Timiş. Acest penitenciar este emblematic pentru infrastructura sistemului de justiţie din România, pentru că avem nişte obligaţii pe care, la un moment dat, va trebui să le respectăm, nu doar la nivel european, dar şi faţă de tot ce înseamnă cetăţean al României”, a declarat Alina Gorghiu la Unguriu.

Ea a menţionat că s-au îmbunătăţit condiţiile din penitenciare. „Sunt 24.000, aproape, de deţinuţi în puşcăriile din România. Gradul de ocupare este unul ridicat, condiţiile s-au îmbunătăţit foarte mult în ultimii ani şi credeţi-mă că nu sunt doar vorbe aruncate la o declaraţie de presă, ci realmente s-au făcut eforturi financiare, umane, de timp, în tot sistemul penitenciar. În ultimii doi ani, 2022-2023, mai bine de 2.000 de locuri de detenţie au fost lucrate, construite, modernizate, dintre care cred că 1.282 în anul 2023. În decembrie chiar mă bucuram că la Gherla s-a făcut un pavilion nou de 60 de locuri pentru femei. Sunt eforturi constante pe care le facem, eforturi, repet, financiare, pe care le facem şi mă bucur că se întâmplă acest lucru pentru că sunt consecinţe importante ca urmare a acestor investiţii. Ştiţi că mulţi dintre cei care fug din România, persoane condamnate şi se duc în alte state, primul lucru pe care îl invocă în instanţele respective, atunci când sunt prinşi, sunt condiţiile proaste din penitenciarele româneşti. ANP-ul şi Ministerul Justiţiei de fiecare dată comunică îmbunătăţirile din acest sistem”, a afirmat ministrul Justiţiei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings