UNDE-I LEGE… NU EXISTA NORME DE APLICARE

Autorităţile pot să ia măsuri drastice împotriva centrelor de fier vechi care primesc bunuri furate. Şi anume, fier-vechipotrivit noii legislaţii care reglementează activitatea acestor centre, patronii lor vor primi amenzi usturătoare dacă mai primesc componente de cale ferată, cabluri, părţi ale sistemelor de irigaţii sau chiar şi lucruri care se dovedesc a fi furate din curtea vecinului.

Luna trecuta, a fost modificată legislaţia care reglementează condiţiile în care centrele de colectare pot primi deşeuri feroase de la persoane fizice. Astfel, dacă până luna trecută, centrele de fier vechi nu aveau voie să achiziţioneze componente de cale ferată, potrivit noii legislaţii, lista bunurilor care nu pot fi primite este mult mai lungă. Este interzisă achiziţionarea de bunuri din activitatea feroviară, rutieră, maritimă, fluvială, de irigaţii, din infrastructura pentru energie electrică, apă-canal, gaze şi termoficare, de semnalizarea şi dirijarea circulaţiei de drumurile publice, a capacelor căminelor de vizitare, a parazăpezilor de pe marginea drumurilor etc
Politisti pot interveni
O altă modificare este faptul că şi poliţiştii şi jandarmii vor avea dreptul să efectueze controale şi să aplice amenzi. Căci, după cum ne-au precizat oamenii legii, până de curând, aceştia nu puteau controla unităţile de colectare a deşeurilor feroase decât însoţindu-i pe comisarii de la Garda de Mediu sau de la Garda Financiară.

Amenzi pe cinste

Cât priveşte măsurile punitive, noua legislaţie prevede amenzi considerabile. Concret, centrele de fier vechi unde vor fi găsite bunuri interzise a fi achiziţionate sau bunuri furate vor fi sancţionate cu amendă între 100.000 şi 150.000 de lei. La prima abatere. La a doua, se dublează amenda! „În cazul în care contravenţiile au fost săvârşite de către operatorul economic de cel puţin două ori, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majo-rează cu 50%”, se precizează în lege. Potrivit oamenilor legii, în prezent se aşteaptă normele metodologice pentru a fi aplicate noile reguli privind funcţionarea centrelor de fier vechi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings