UNDA VERDE PENTRU REABILTAREA FOSTULUI SEDIU AL BIBLIOTECII JUDETENE

Procesul de reabilitare a Biblio­te­cii Județene „Vasile Voicu­lescu” a mai bifat o etapă im­portantă, iar în ședința extraordinară a Consiliului Județean Buzău, de marți, a fost aprobată documentația tehnico-economică, faza de proiect tehnic, a proiectului de reabilitare a Bibliotecii Judetene Vasile Vpoiculescu. Proiectul, care are o va­­­loa­re de finanțare de 18.467.853,04 lei – din care 85 la sută fonduri europene nerambursabile, 13 la sută fonduri nerambursabile din bugetul național și 2 la sută cofinanțare din partea Consiliului Județean Buzău -, va fi implementat sub coordonarea Consiliului Județean Buzău și a Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Asocierea de firme buzoiene care se va ocupa de restaurarea clădirii, monument istoric, este formată din SC Concas SA și SC Romconstruct Group SRL, care au câștigat licitația pentru proiectul de consolidare, restaurare și dotare a clădirii.

Președintele Consiliului Jude­țean, Petre Emanoil Neagu, a ținut să precizeze că specificul clădirii a implicat o serie de aprobări suplimentare, dat fiind că este monument istoric, iar, din acest motiv, a fost nevoie și de implicarea Ministerului Culturii. Cu toate acestea, Neagu s-a arătat încântat de restaurarea clădirii de patrimoniu, spunând că aceasta face parte din istoria reală a Buzăului, nu din cea „mistificată”, o declarație cu subînțeles, de altfel.

„Practic, este un proiect european. Aici, durerile facerii au durat destul de mult, pentru că este o clădire de patrimoniu, legislația este așa cum este, stufoasă, trebuiau luate multe aprobări și, după o lungă perioadă, am reușit să ne corelăm cu toții: și Instituția Consiliului Județean, și Ministerul Culturii, oponenți ș.a. Eu cred că este un lucru bun, și prin votul pe care sunt convins că astăzi (marți, n.r.), o să îl dați, mai salvăm o clădire de patrimoniu, o clădire care face parte din istoria noastră adevărată, nu o istorie care a fost ușor mistificată și văd că mai sunt domni care încearcă și acum să… dar asta nu e problema mea”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings