Uan, ciu, fri… Pamela vrea copii…

Mai tineti minte versurile naive din jocurile copilariei? Unul dintre jocuri suna cam asa: One, two, three/Pamela vrea copii/Dar Bobby nu o lasă/ Că e prea frumoasă…” Poezioara era inspirată din serialul Dallas, fiind vorba despre Pamela şi Bobby Ewing. Doamne, cate Dallas avem astazi in Romania ? Si mai era inca un joc ce suna astfel:”Pace, pace/Între două dobitoace/…
Daca facem referire la primul cantecel, atunci putem spune ca, in vremurile lui 2021, avem la tot pasul astfel de personaje, iar natalitatea s-a dus pe apa din Iazul Morilor. Problematica a fost pusa in discutie, de senatorul social democrat Lucian Romascanu, la conferinta de presa de vineri, 25 iunie. Iata ce spunea senatorul de Buzau: ”Cea mai mare problemă, și mă bucur că partidul meu a sesizat-o și o tratează cu maximă prioritate, este riscul demografic al României. Noi ne împuținăm pe zi ce trece și din cauze naturale și din cauza plecărilor din țară. Este foarte important să găsim soluțiile optime pentru a crește natalitatea și a sprijini familiile din România. Avem un proiect de lege extrem de generos. Sperăm să treacă, deși vedem că tocmai s-au anulat creșterile alocațiilor, nu mai vorbim de pensii și salarii, dar nu o să țină la nesfârșit, până la urmă este o chestiune de interes național și eu sper ca această lege să întrunească consensul, indiferent de contabilii de la Guvern”.
Social-democrații vin si cu solutii:
– Acordarea de urgență a alocației de stat pentru copii la nivelul prevăzut de Ordonanța de urgență nr. 9/2019, respectiv de 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 – 18 ani.
– Creșterea deducerilor acordate salariaților care au copii, îndeosebi pentru lucrătorii cu salarii mici și medii, de până la 5000 de lei net. Prin această măsură se asigură creșteri de salarii nete pentru 85% din salariați. Măsura reduce inechitățile salariale și riscul de sărăcie în rândul familiilor cu mulți copii.
– Acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat, în creșe și grădinițe. Se propune acordarea unui stimulent educațional sub formă de tichete sociale în valoare de 1000 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 0 – 3 ani și de 1500 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani.
”Proiectul legislativ privind sprijinirea familiilor cu copii este o primă inițiativă a PSD, un prim set de măsuri, dintr-un plan mai amplu de stimulare a natalității care implică și acordarea unor stimulente pentru frecventarea școlii în vederea reducerii abandonului școlar, sprijin pentru fertilizarea în vitro, reducerea vârstei de pensionare în funcție de numărul de copii, accesul la proiecte finanțate din fonduri europene și pentru unitățile de învățământ preuniversitare private precum și înființarea de after-school-uri, atât de către stat, cât și stimularea entităților private pentru a face noi investiții în domeniul educațional”, susțin social-democrații.
Poate ca pe langa cele trei solutii ar mai trebui una legata de locurile de munca, stabilitatea acestora, cresterea nivelului de trai macar la nivelul anului de la ultimile alegeri si, poate nu in ultimul rand, crestrea posibilitatii de a cumpara sau achizitiona o locuinta. Si apoi, sa vezi natalitate…
Titi Petre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings