TURCII AU FACUT PRAPAD IN PANIFICATIE

Mai multi cetateni turci si romani sunt acuzati ca ar fi facut evaziune fisacala din afaceri cu produse de panificatie, grau (1)valoarea prejudiciului fiind estimat la 18 milioane de euro.
Procurorii DIICOT au facut, marti, 45 de perchezitii in judetele Buzau, Braila, Ialomita, Ilfov, Constanta, Vaslui, Covasna, precum si in municipiul Bucuresti, in cadrul unei actiuni ce a vizat destructurarea unei grupari in infractiuni de delapidare cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, evaziune fiscala si fals in evidentele contabile, se arata intr-un comunicat al DIICOT.

“In urma cercetarilor efectuate, prin Rezolutia din data de 12.10.2013 a fost inceputa urmarirea penala pentru un numar de 42 invinuiti iar prin Ordonanta din data de 14.10.2013 a fost pusa in miscare actiunea penala pentru un numar de 37 inculpati.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca invinuitii si inculpatii, cetateni turci si romani, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, incepand cu anul 2009 si pana in prezent au efectuat mai multe operatiuni vizand achizitionarea, procesarea si comercializarea unor importante cantitati de grau de la diferiti producatori, persoane fizice si juridice, din judetele Buzau, Braila, Giurgiu, Arges, Ilfov, Covasna, Ialomita, Arad, urmate de vanzarea produselor obtinute, fara intocmirea de documente justificative ori prin intocmirea de documente inexacte cu cantitati mult diminuate fata de cele reale vandute, in scopul eludarii obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat al statului roman”, se arata in documentul citat.

In unele situatii se intocmeau documente de intrare pentru graul achizitionat, dar acestea erau facute pe numele altor persoane fizice sau juridice decat furnizorii reali. Banii obtinuti din vanzarea produselor de panificatie erau insusiti de cetatenii turci, care in baza unei intelegeri prealabile au creat o adevarata retea de colectare a acestora, sumele fiind ulterior trimise in tari precum Turcia, Germania si Suedia.

Anchetatorii au indicii ca, in fiecare an, circa 6 milioane Euro erau scosi astfel din tara de catre cetateni turci, prejudiciul creat prin infractiunile savarsite fiind estimat la 18 milioane Euro.

Oamenii legii au ridicat 350.000 lei, respectiv 150.000 euro in cadrul perchezitiilor si urmeaza sa instituite masuri asiguratorii asupra mai multor terenuri, imobile, utilaje si autoturisme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings