TOMA SE LEAPADA DE USCATURI

“Este uimitor cât de familiar i-a devenit Buzăul marelui pictor Ioan Andreescu în răstimpul scurt (1872-1878) cât a locuit aici. Deşi pentru o viaţă de 33 de ani, şase ani de maturitate artistică sunt esenţialul. (…) În momentul când pictorul pleca la Paris, el era un artist pe deplin format, iar dacă noi, astăzi, prin absurd, am fi lipsiţi de zestrea ulterioară de lucrări, tot am putea spune că, prin ceea ce a pictat şi a desenat la Buzău, Andreescu rămâne unul din cei mai mari pictori ai românilor”, a consemnat publicistul si scriitorul Corneliu Ştefan într-un crochiu despre stejarii pictorului Andreescu pictaţi în Parcul Crâng.

Astazi, la 145 de ani distanta, de la nasterea panzelor lui Andreescu, cativa dintre stejarii din Crang au ramas doar in tablourile marelui pictor. Practic, astazi, parte din Crang, arata ca dupa un taifun (Doamne, ferest-ne!): zeci de copaci doborati la pamant, tractoare cu remorci asteptau la incarcat, muncitori care marcau perimetre ce urmau sa prinda alta viata, utilaje care sfredeleau pamantul, oameni care profitau de soare si incalzeau zarurile de mama focului, dar si altii care inca se mai uitau dupa regine. Cum soarele inca ii mangaia pe masca, cei aflati in Crang mai trageau cu ochiul si spre remorci sa vada care incotro o luau. Ba mai si comentau, fiecare dupa cum vedea marea desfasurare de forte din zona Obelisc.

Cum suntem in campanie electorala, interventia din Crang nu putea sa fie lipsita de imaginatia politica. Nu redau discutiile pentru ca…mi se viruseaza calculatorul…

Cert este ca, aflati pe ultimul drum, din cauza de “boli”, multi arbori au fost scutiti de suferinta prin interventia drujbelor nimiloase ale “doctorului” URBIS. Tot oamenii de la URBIS sfredeleau locurile marcate pentru a se planta alti copaci (ce vor fi botezati cu nume sonore de buzoieni), iar peste o sute de ani, un alt Andreescu sa le arate maretia cu pensula viitorului… Iar un alt Corneliu Stefan, pe un super ecran invizibil, sa proiecteze din pixlaser titlul noului sau material: La secole noi, tot ei ?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings