Terme ale Legiunii a XI-a Claudia, capata alta valoare

Ruinele termelor romane, de la Pietroasele, vechi de peste 1.600 de ani, vor fi puse în valoare cu fonduri europene. Conducerea Consiliului Județean Buzău intenționeză să conserve şi să restaureze termele romane printr-un amplu proiect adoptat recent, în ședință, de către aleșii județeni.

Autoritățile buzoiene consideră că implementarea acestui proiect va fi un nou atu pentru turismul din județ.  De altfel, Castrul Roman de la Pietroasele este unul dintre locurile preferate de turiștii din Buzău, și nu numai.

Istoricii spun că termele de la Pietroasele sunt realizate in secolul IV după Hristos, în perioada împăratului roman Constantin cel Mare, în contextul luptei cu goții care se aflau la nord de Dunăre. Acestea erau folosite de soldații romanii din Legiunea a XI-a Claudia, campați în nordul Munteniei. Băile termale erau realizate cu încălzire centrală, după modelul celor de la Roma.

Castrul roman de la Pietroasele este un sit arheologic foarte valoros, mai ales pentru tezarului care a fost descoperit aici. Se consideră că ar fi fost realizat în secolul IV, în perioada împăratului roman Constantin cel Mare, în contextul luptei cu goții.

Aici a locuit Legiunea a XI-a Claudia de la Durostorum și era un întreg sistem complex bine pus la punct care servea nevoilor romanilor (odihnă, relaxare, distracție, antrenamente). În cadrul acestuia se află și termele (băi termale) romane, fiind găsite monede și diverse piese arheologice care atestă vechime acestuia. În apropierea acestuia în anul 1837 era scoasă la lumină „Cloșca cu puii de aur”, una dintre celebrele comori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings