ÎN PERIOADA SFINTELOR SĂRBĂTORI DE PAŞTI

Internetul este plin de sfaturi pentru cei care aflati in drumetii dau nas in nas cu ursul. Nimeni nu spune ce sa faci cand, pe perioada unui cincinal, ursul intra in curti, mananca animale si mai face si prapad in calea lui. Probabil ca lipsa informatiilor coroborata cu sfarsitul unui calavar, i-a indemnat pe puscasii de urs sa-l trateze ca pe un porc milostiv. Si iata ce a iesit…

Primarul a dat tonul…

Primarul comunei Colţi, Pavel Rădulescu, a anunţat, in urma cu doua zile, pe contul său de facebook că s-a reuşit împuşcarea ursului care teroriza din 2015 localităţile de munte ale judeţului Buzău. Pentru recoltarea animalului fusese emis aviz de la Ministerul Mediului, încă de la începutul lunii. Odată cu anunţul prinderii ursului, primarul a postat şi câteva fotografii cu cadavrul fiarei, dar şi un filmuleţ în care alesul local şi cei care-l însoţesc sunt bucuroşi că au împuşcat animalul şi se pozează cu el, ca și cum ar fi trofeu. Tot ieri, în spaţiul public au apărut şi alte filmuleţe. Într-unul unul dintre ele, cadavrul ursului este târât, iar primarul toarnă bere peste el. În alte imagini, ursul este legat de gât, iar mai multe persoane trag de sfori.

…voluntarii au reactionat

Voluntarii asociațiilor de protectie a animalelor, șocați de cruzimea de care au dat dovadă cei care au împușcat un urs la Colți, în județul Buzău și au batjocorit apoi cadavrul, în semn de răzbunare pentru pagubele produse. Este un act de cruzime, spun reprezentanții ong urilor care se ocupă de protecția animalelor după ce ursul de la Colți a fost batjocorit minute întregi, timp în care vânătorii l-au filmat şi au postat imaginile pe reţelele de socializare. De altfel, există și o lege de protectie a animalelor la care România a aderat și care prevede clar că orice animal, chiar dacă este decedat, trebuie tratat cu respect. Un gest incalificabil, comis chiar de personane cu funcții în instituții ale statului, mai spun voluntarii de la Protecția Animalel.

Reprezentanții Ministerului Mediului au anunțat că în cursul zilei, va ajunge la Buzău o echipă de specialisti din ministerul de resort care va merge la Agenția pentru Protecția Mediului și la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu. Corpul de control al ministrului va verifica modul în care angajații celor două instituții buzoiene și-au îndeplinti atribuțiile de serviciu în cazul recoltării ursului de la Colți. De asemenea, un alt control va fi demarat de Garda Națională de Mediu.

Prefectul intre urs, primar si Minister

Prefectul județului Buzău Carmen Ichim spune că nu există nici o ilegalitate în modul în care a fost recoltat ursul care a atacat mai multe gospodării în comuna buzoiană Colți și că toate instituțiile implicate au urmat întocmai pașii legali.
„Acțiunea a fost una legală și nu suport si nu îmi place să fim condamnați public noi sau instituțiile pe care le reprezentăm de dragul unui discurs politic. Niciodată nu o să acceptăm acest lucru pentru că suntem funcționari publici și ne facem atribuțiile de serviciu conform legii, iar dacă nu respectăm legea suntem sancționați. Dezaprob însă gestul domnului primar al comunei Colți, că a stropit ursul cu bere și că a făcut ceea ce a facut. Nu este sancționat și nu reglementam noi acest lucru. Nu pot să îi găsesc o scuză, dar nici să îl incriminez. E modul dânsului de a se comporta, e modalitatea sa de a-și arăta dezaprobarea față de acel animal. Este strict răspunzător pentru ceea ce a făcut”, a declarat prefectul Carmen Ichim.

Primarul da cu subsemnatul…

„Îmi asum ce am făcut, am turnat bere pe urs, pentru că și eu acasă când tai porcul primul pahar de țuică îl torn peste el. Așa am făcut și aici. Dacă sunt judecat îmi asum această chestie cum a spus și doamna prefect. Ieri dimineață când am fost la urs, chiar dacă era mort, eram mai transpirat decât acum mai ales că vânătorul mi-a zis că s-a ridicat în două picioare. V-aș invita la Colți să vedeți cum bătrâna care a fost la toaletă în fundul grădinii și a venit ursul și i-a furat 3 oi. Acolo să veniți să filmați nu pe mine pentru că azi-noapte la ora 2 dădeam cu subsemnatul pe Facebook la toți neaveniții care mă acuzau pe mine. Nu l-am împușcat eu”, a spus cu ochii în lacrimi Pavel Petrișor Rădulescu primarul comunei Colți

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings