SPAGA N-ARE CULOARE…

Motivarea sentintei in cazul retrocedarii a 5.000 de hectare de padure in Gura Teghii scoate la iveala cum afaceristii si inaltii functionari din administratia locala si-au unit interesele pentru a se imbogati usor, in dauna statului, respectiv a romanilor.
La o simpla lecturare a stenogramelor, omul de rand isi face cruce. Cei care mai stiu cate ceva din dedesubturile afacerii cauta piesele lipsa din acest puzzle…

Sumele de bani care ar fi fost date ca spaga in acest caz sunt uluitoare. De exemplu, un inginer silvic ar fi primit mita 1 milion de euro. Procesul a durat aproape trei ani.

In acest caz, fostii prefecti de Buzau, Paul Beganu si Maria Buleandra, au fost condamnati la 9 ani si 8 luni de inchisoare, respectiv 5 ani si 6 luni de inchisoare. Omul de afaceri Gheorghe Ceteras a primit 10 ani si opt luni de detentie, iar Alexandru Lefter, fostul sef de la Inspectoratului Teritorial Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Focsani a fost condamnat la 5 ani de inchisoare.

In total, 12 persoane au fost condamnate in acest proces, printre care un avocat, un judecator, functionari publici sau afaceristi.

Ancheta in acest dosar a vizat modul in care cei implicati s-au inteles sa obtina, in conditii de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 5134,29 de hectare de teren forestier – padure care apartinuse “Societatii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestiera”, in numele unei firme nou infiintate, SC Forestiera Ardeleana SRL.

Acuzatiile din acest caz au fost de dare de mita, cumparare de influenta, grup infractional organizat si abuz in serviciu.

Hard-disk plin de interceptari

Una dintre probele cheie ale dosarului, relevanta pentru modul in care s-a realizat aceasta retrocedare, este o discutie dintre avocatul Vasile Cosmin, afaceristul Gheorghe Ceteras si printul Gheorghe Sturdza Paltin – care este implicat in dosarul retrocedarii celor 43 de mii de hectare de padure, alaturi de fostii deputati PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam.

Discutia a fost inregistrata chiar de printul Sturdza Paltin si salvata pe un calculator. In momentul in care DNA a facut perchezitiile, a descoperit un hard-disk plin de interceptari. Atunci cand procurorii DNA au observat cu cine vorbea, au facut legatura cu aceasta retrocedare. In discutie, Ceteras explica ca seful ITRSV, Alexandru Lefter, i-ar fi cerut 25.000 de euro pentru a pune stampila institutiei pe Titlul de proprietate.

Cand e vorba de spaga sunt toti la fel

Gheorghe Ceteras: In 5 zile a venit la mine si mi-a spus: “Uitati hartiile, du-te la Focsani pentru titlu”. Acolo stiti ce mi s-a spus? “Dom’le, bine da … haide….”. Si am negociat ca tiganu’ cine elibereaza titlul, spune asa: “Pai domle, noi am luat …?”, “Pai am luat…”
……………………………………………..

Sturdza Paltin: Au tarife… (rade)
Cosmin Vasile: Au tarife.
Gheorghe Ceteras: Fie…unde…ca traim…dumneavoastra stiti…bine, mai plecati din Romania… dar aici, asa se practica…Asta, aasta-i sportul. Bine, acuma cum sa va spun dumneavoastra, cu PDL-ul…i-am…ne-am… dumneavoastra ati spus ca…Oamenii astia nu-i sufar! Si eu am investit mult, va spun sincer. In astia care sunt acuma. Am investit mult.
Sturdza Paltin: In PSD si-n astia?
Gheorghe Ceteras: Da, am investit la greu. La greu. La greu.
Sturdza Paltin: Cand e vorba de spaga sunt toti la fel.
Gheorghe Ceteras: Bine, da am siguranta ca ma rezolva. Aici e problema.

“A batjocorit functia de prefect”

Judecatorul a atras atentia fostului prefect Paul Beganu, unul dintre cei considerati a fi principalii beneficiari ai retrocedarilor.

“Curtea retine ca inculpatul Beganu Paul a transformat practic, in vederea obtinerii unor foloase materiale enorme, institutia prefectului intr-o functie prin intermediul careia a gasit de cuviinta sa isi indestuleze averea personala in detrimentul vadit al intereselor statului pe care tocmai prin prisma demnitatii detinute ar fi trebuit sa le apere cu onoare si tenacitate”, scrie magistratul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings