Semanand viitorul…
Astazi, 5 februarie, a avut loc o prezentare a celor de la KWS, importanta companie din domeniul procesarii si comercializarii semintelor. Grupul KWS a luat fiinta in 1856 in sudul Germaniei, ajungand prin inovatie, incredere si traditie unul din primii trei jucatori mondiali din domeniul semintelor agricole.
La prezentarea KWS au fost de fata foarte multi fermieri, fapt imbucurator ce atesta interesul acestora pentru noile tehnologii si inovatii din domeniul agricol. Si cum rezultatele bune pot fi atinse doar prin munca asidua, adaptabilitate la noile conditii si inovare, KWS investe anual mare parte din profit in cercetare. Inclusiv in Romania a fost deschisa, in Alexandria, Statiunea de Cercetare-Ameliorare KWS, iar in 2011 o statie proprie de procesare si conditionare seminte la cel mai inalt standard atat pentru piata locala, cat si pentru export. Stația de procesare și condiționare porumb este utilată cu cele mai moderne echipamente specializate: pre‑curățire, calibrare, gravitare, tratament, însăcuire, paletizare și înfoliere, toate aceste procese fiind controlate electronic prin programe computerizate.
Fermierii s-au aratat interesati mai ales de hibrizii de porumb, firma KWS fiind renumita in acest domeniu. De altfel, Romania detine una din cele mai mari suprafete din Europa cultivate cu porumb. Principalele insusiri pe care echipa KWS urmareste a le implementa hibrizilor de porumb sunt: potentialul superior de productie; plasticitatea ecologica; toleranta la seceta; rezistenta la frangerea tulpinilor si la caderea din radacina si rezistenta la boli si daunatori.
Prezentarea KWS a fost si un bun prilej pentru fermieri sa se adune in acelasi loc si sa schimbe pareri si experiente diverse din activitatea lor. Au fost discutii aprinse despre utilizarea tehnologiilor si managementul agricol. Toti insa au fost de accord cu impozitarea excesiva a agriculturii, intensa si inutila birocratizare din sistem si proasta coordonare a fondurilor europene. Speram in continuare intr-o mai mare apropiere dintre firmele de inputuri si agricultori, si, la fel ca in cazul KWS, fermierii sa nu mai fie vazuti doar ca simpli clienti, ci ca parteneri pe drumul spre succes in agricultura.
Irina Minea