RUSALIILE, OBICEIURI SI TRADITII

Sărbătoarea Rusaliilor este cea care comemorează pogorârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos și este descărcaremarcată de creştini, anual, la 50 de zile după Înviere. Anul acesta, creştinii sărbătoresc Rusaliile în 23 iunie.

 

Câte bordeie, atâtea obiceiuri. Sărbătoarea Rusaliilor este punctată diferit în funcție de fiecare regiune a țării.  Astfel, în Moldova și Transilvania, creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia,  Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat 8 zile.

În tradiția românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.

La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.

De asemenea, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de către ielele neiertătoare.

O sărbătoare așa de mare și complexă, cum este cea a Rusaliilor, aduce cu ea o sumedenie de obiceiuri întâlnite cu precădere în satele și orașele mai mici.

Dansul Călușarilor este un obicei întâlnit mai ales în Oltenia, fiind considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc. Grupați în cete de câte 7-8, călușarii își încep dansul a doua zi de Rusalii, mergând din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele malefice. Oamenii obișnuiesc să-i întâmpine pe călușari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare, uneori chiar și bani.

Un alt obicei specific Rusaliilor care se întâlnește prin zonele ardealului poartă numele de“Împănatul boului”. Obiceiul constă într-o procesiune ce se desfășoară pe ulițele satului, iar personajul principal este un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori. Preotul are datoria de a-l sfinți când alaiul ajunge în fața bisericii, după care va da de băut participanților. La un moment dat boul va fi eliberat, iar o tânără fată va trebui să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Tradiția spune că acea fată se va căsători în anul ce urmează.

Tot în Ardeal, imediat după Rusalii, se practică obiceiul numit “udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului tradiția spune că acestea trebuie stropite cu apă

Pe langă multitudinea de tradiții și obiceiuri, de Rusalii întâlnim și o serie de superstiții, dintre acestea câteva mai cunoscute, sunt că în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde și pedepside asemena se spune că nu este bine să  se intră în vie, să se meargă în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.

Lista superstiţiilor continuă cu recomandarea de a nu se munci în ziua de Rusalii, pentru că, cel care lucrează va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua. Nici cearta nu este permisă pentru a nu fi “luat din Rusalii”.

 

Bătrânii mai spun că, de la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac.

Privacy Policy Settings