PROIECT PE PLACUL ELEVILOR

Ministerul Educației a comunicat, joi, în mod ofical, că Buzăul este județul-pilot într-un proiect de amploare prin care toate unitățile de învățământ vor fi dotate cu echipamente IT de înaltă performanță, după ce a fost selectat dintre cele șase județe care îndeplinesc criteriile de eligibilitate și și-au manifestat interesul față de finanțarea din fonduri europene în valoare de 25 milioane euro

Prin acest proiect, vor fi dotate clasele cu elevi din clasa a V-a și până în clasa a XII-a, precum și cele de învățământ profesional, nelimitativ, cu tablete pentru uzul elevilor – în fiecare clasă va fi un număr de tablete egal cu numărul băncilor pentru elevi -, care se vor folosi la școală, fără a fi luate acasă, laptopuri pentru toți profesorii din județul respectiv, table inteligente, câte una în fiecare clasă, videoproiectoare și ecrane de proiecție, câte unul în fiecare clasă, și conectare wireless a școlilor. Suplimentar, pentru învățământul profesional se vor achiziționa imprimante 3D.

În scopul stabilirii județului-pilot, Ministerul Educației a transmis o adresă către consiliile județene din județele care puteau fi selectate, pentru a se solicita angajamentul ferm pentru susținerea activităților proiectului, și pentru asumarea sustenabilității post-implementare. Dintre cele 13 județe care îndeplinesc condițiile res­pective, au răspuns în termen șase consilii județene: Arad, Buzău, Gorj, Harghita, Hunedoara și Vâlcea, iar Vasluiul și Sibiul au răspuns cu întârziere. Pentru a face o departajare între aceste județe, au fost solicitate informații suplimentare de la inspectoratele școlare județene referitoare la numărul total de elevi din clasele V-XII, numărul total de școli și săli de clasă, numărul total de profesori, numărul laboratoarelor de informatică și anul cumpărării echipamentelor IT. În urma analizei informațiilor, comisia de selecție a constatat că trei județe au un echilibru între numărul  de profesori și elevi, respectiv laboratoare de informatică și uzură morală a echipamentelor – Buzăul, Aradul și Gorjul -, județul nostru fiind și cel selectat.

Ciolacu, multumit…

Buzăul va fi primul județ din România complet digitalizat la nivel școlar, după ce a fost desemnat câștigător în cadrul unui proiect pilot desfășurat de către Ministerul Educației Naționale.

”Îi felicit pe colegii mei din județ pentru munca extraordinară pe care au depus-o pentru ca Buzăul să aibă cel mai bun proiect. A fost o competiție transparentă și onestă între treisprezece județe care îndeplineau condițiile impuse de Ministerul Educației și mă bucur că am reușit să ajungem în etapa finală, alături de Arad și Gorj, și să o câștigăm”, a declarat Vice-premierul Marcel Ciolacu.

Astfel, județul Buzău va beneficia de o finanțare europeană de peste 25 de milioane de euro pentru ca toate unitățile de învățământ să fie dotate cu echipamente IT de ultimă generație. Este vorba despre tablete pentru elevi, laptopuri pentru profesori, table inteligente, videoproiectoare și ecrane de proiecție, precum și imprimante 3D-ready destinate celor din învățământul profesional. Suplimentar, toate școlile vor beneficia de conectare wireless la internet.

Este un proiect curajos, orientat atât către copii, pentru a-i ajuta să își crească performanțele școlare cu ajutorul noilor tehnologii, cât și către profesori, care vor avea ocazia să își completeze metodele clasice de predare a materiilor cu module bazate pe educația digitală”, a spus Marcel Ciolacu.

Un alt beneficiu pe termen lung al proiectului va fi acela că va oferi tinerilor din Buzău șanse mai mari pentru a-și găsi un loc de muncă după finalizarea studiilor.

Trăim într-o lume în care accentul este pus pe tehnologie și pe modul în care este ea întrebuințată. De aceea, consider că este o șansă extraordinară pentru tinerii de aici, fie că învață în mediul rural sau la oraș, să se dezvolte conform acestor noi trenduri și să-i ajute să se integreze mai repede pe piața muncii”, a mai afirmat Marcel Ciolacu, care a completat că își dorește ca acest proiect pilot început la Buzău să fie un succes astfel încât să fie extins și în alte județe ale țării.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings