Primarii incompatibili, salvaţi de Parlament
Deputaţii au respins cu majoritate de voturi, cererea de reexaminare a Legii 51/2006, a serviciilor comunitare de utilităţi publice. În consecinţă, regimul incompatibilităţilor se va modifica, o dată cu prerogativele Agenţiei Naţionale de Integritate. Astfel, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene vor putea să facă parte din consiliile de administrare a companiilor de utilităţi publice.
Camera Deputaţilor a respins cererea de reexaminare, ce a fost formulată, anul trecut, de fostul preşedinte Traian Băsescu, păstrând forma votată anul trecut în Parlament. Pentru respingere au fost înregistrate 227 de voturi „pentru”, 88 abţineri şi trei voturi „împotrivă”.
Se impune precizat că, pentru modi-ficarea regimului incompatibilităţilor, parlamentarii au recurs la un subterfugiu. Concret, nu au modificat Legea 161/2003, privind măsurile pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, ci au recurs la modificarea Legii 51/2006, privind serviciile comunitare de utilităţi publice.
Reamintim că cele mai multe cazuri de incompatibilitate au apărut din cauza următoarei situaţii: „funcţia de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompa-tibilă cu (…) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”. Lista incompatibililor ar fi de aproximativ 1.200 de aleşi din administraţia locală.