Premierul Ciolacu, discutie cu Iohanis despre sistemul Patriot

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, marţi seară, că este prematur să se spună dacă România va da sau nu sistemul Patriot Ucrainei, decizia, extreme de importantă, urmând a fi luată în cadrul CSAT. „O eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova”, a afirmat Ciolacu, adâugând că Rusia nu va ataca România.

„Este prematur. Decizia se va lua în cadrul CSAT, cum este și normal. E o decizie importantă. În schimb, am văzut reacția Moscovei. Noi avem de-a face cu un agresor și cu un dictator. Am văzut reacția Moscovei, într-un fel a transmis voalat amenințări la adresa României. Cu alte cuvinte, o eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova. Vreau să fiu foarte bine înțeles: Rusia nu va ataca România, nu își permite și nici nu vrea. Dar o astfel de decizie în contextul în care România este membru NATO cred că cel mai corect este să se ia în CSAT”, a declarat Ciolacu.

Premierul a precizat că a avut o scurtă discuție cu Klaus Iohannis, aflat în SUA, pe această temă. „Nu cunosc detaliile discuției dintre președintele României și președintele SUA. Am avut o discuție telefonică cu domnul președinte, nu am intrat în detalii, am avut mai multe pe agendă. A rămas că această decizie se va lua în CSAT. Decizia se va lua în primul rând în ceea ce privește siguranța României. Dar, repet, nu există o logică în care Rusia ar ataca România”, a mai precizat Marcel Ciolacu. Premierul a precizat că decizia nu va fi una politică, ci va ține cont de argumente tehnice. Ciolacu a refuzat să precizeze care va fi poziția sa în CSAT, având în vedere că este vicepreședinte al Consiliului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings