“PACATOSII” DIN CURTEA EPISCOPIEI

Crucea prigonirii nu este noua in istoria Bisericii. Nu a fost nevoie sa apara radioul, televiziunea sau internetul pentru ca barfele pe seama slujitorilor lui Hristos sa se raspandeasca cu viteza fulgerului. Numerosi sfinti au fost invinuiti de pacate pe care nu le-au facut. Dar ei au rabdat cu smerenie aceasta forma de martiriu nesangeros si au dobandit cununa sfinteniei. Unora dreptatea le-a fost vadita abia dupa moarte. Nu de putine ori insa Dumnezeu a facut dreptate alesilor sai inca din timpul vietii si clevetitorii au fost facuti de rusine.

 

biserica 3Regretata disparitie a  Arhiepiscopului Buzăului si Vrancei, Epifanie Norocel, a dat naştere la numeroase controverse in ceea ce priveşte numele succesorului acestuia la conducerea Eparhiei. Speculatiile sunt in toi la ora actuala, atat din partea credinciosilor, cat si din partea reprezentatilor clerului. S-au vehiculat deja destule nume pentru cel care ar urma sa conduca Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, numai ca oficial nu se stie nimic deocamdata. La bursa zvonurilor cel mai vehiculat nume este cel al unuia dintre cei patru Episcopi-Vicari Patriarhali, PS Ciprian Campineanul. Veste buna pentru unii, veste proasta pentru altii. Poate unii se asteptau mai putin,  dar se pare ca foarte multe speculatii vin din partea membrilor Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei. Nici nu au asteptat sa treaca cele 40 de zile de doliu pentru cel ce a fost InaltPreasfintitul Epifanie Norocel ca susotelile au si inceput sa apara. Si mai mult, odata ce s-a vehiculat numele lui Ciprian Campineanul si ca ar putea fi viitor Arhiepiscop, fosti colegi de clasa ai acestuia, actuali membri si consilieri ai Episcopiei Buzaului, au prins aripi si au inceput cu amenintari destul de grave la adresa colegilor din Episcopia Buzau.

Potrivit apropiatilor Arhiepiscopiei, Episcopul-Vicar Patriarhal care a absovit Seminarul de la Buzau, ca sef de promotie si-ar dori si el foarte mult sa preia fraiele Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei. Potrivit legilor Bisericii Ortodoxe Romane, noul Arhiepiscop va fi ales dupa trecerea a 40 de zile de la moartea predecesorului, de catre Sfantul Sinod. Mai exact dupa data de 18 februarie Patriarhia va anunta numele noului Arhiepiscop de la Buzau, urmand ca, pe 10 martie, acesta sa fie intronizat. Dupa depunerea candidaturilor, Sfantul Sinod alege, cu voturile a jumatate plus unul din totalul membrilor prezenti, pe noul Arhiepiscop, un rol consultativ privind validarea candidaturilor avandu-l si Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, din care fac parte atat mireni cat si clerici.  Vom vedea daca va fi intr-adevar PS Ciprian Campineanul la conducerea Arhiepiscopiei Buzaului si ramane de vazut ce parere va avea  acesta despre fostii sai colegi de clasa, care s-au avantat mult prea repede in amenintari si speculatii diverse.

Daca oamenii ar iubi invataturile Evangheliei, atunci ar merge pe calea mantuirii oricat de pacatosi ar fi preotii lor. De-a lungul istoriei Bisericii au fost multi crestini care au avut pastori nevrednici, dar nu s-au smintit de ei si au dobandit raiul. Aceasta dovedeste ca, desi pastorii nu au stiut sa fie modele pentru cei pastoriti, Dumnezeu i-a ajutat pe cei din urma sa mearga pe calea cea ingusta. Capul Bisericii nu e nici preotul, nici episcopul, nici chiar patriarhul de la Constantinopol. Capul Bisericii e Hristos si El Insusi poarta de grija celor credinciosi, oricare ar fi piedicile cu care acestia se confrunta. E lesne de inteles ca, acolo unde pastorul nu e model, pastoritii il urmeaza in pacat. Dar Dumnezeu biruieste neputintele omenesti si, acolo unde preotul nu e vrednic, credinciosii Il pot urma pe singurul care e vrednic sa le fie model: pe Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Andreea Petre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings