(P) Soluție pentru salvarea locurilor de muncă. PSD propune stimulente de inserție pentru angajați și granturi de zeci de mii de euro pentru înființarea de întreprinderi sociale

Buzăul a înregistrat un record nedorit, ajungând la o rată a șomajului de 7,15%. Numai în ultimele 8 luni, 12.280 de buzoieni și-au pierdut locurile de muncă. În lipsa unor măsuri concrete, pe măsură ce criza sanitară se adâncește, tot mai mulți antreprenori riscă să își închidă definitiv afacerile, iar zeci de mii de români să rămână fără venituri.

Ajutoarele de stat pentru noi locuri de muncă, stimulentele financiare de inserție pentru angajarea șomerilor, primele de ocupare și granturile pentru înființarea de întreprinderi sociale ar putea fi măsuri care să încurajeze antreprenorii să salveze locurile de muncă. Este și motivul pentru care social-democrații au propus în Programul de Guvernare 2020-2024, măsuri care să stimuleze crearea locurilor de muncă, dar și menținerea celor existente.

Una dintre cele mai importante măsuri propuse de social-democrați pentru stimularea angajării șomerilor este acordarea unui stimulent de inserție de 50% din salariu pentru 12 luni (maximum 6000 lei) la angajarea de șomeri sau repatriați care au cel puțin o calificare, cu condiția acordării unui salariu de minim 3000 lei brut și a menținerii salariatului cel puțin încă un an de la finalizarea acordării stimulentului. Pentru muncitorii necalificați se propune acordarea unui stimulent de inserție de 60% din salariu pentru 12 luni (maximum 6000 lei) pentru angajarea de șomeri sau repatriați cu cel puțin o calificare, cu condiția acordării unui salariu cu 10% mai mare decât salariul minim brut și a menținerii angajatului pentru încă cel puțin un an de la finalizarea acordării sprijinului.

De asemenea, social democrații au propus acordarea de granturi de  cuprinse între 10.000 și 30.000 Euro pentru înființarea de întreprinderi sociale de inserție în domenii precum: agricultură, silvicultură, piscicultură și servicii conexe din mediul rural. Condiția ar fi ca întreprinderile să angajeze persoane din grupuri vulnerabile în proporție de 30% din totalul angajaților.

De altfel, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat în nenumărate rânduri că principalul obiectiv partidului este reprezentat de siguranța locurilor de muncă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings