ODYSSEY- MIGRATION AND ITS INFLUENCE ON TEENAGERS
Începutul anului școlar 2017-2018 a marcat și debutul unui alt proiect finanțat de UE, Erasmus + KA2: ODYSSEY- MIGRATION AND ITS INFLUENCE ON TEENAGERS/ VG-S2S-K-NI-17-24-035513, proiect ce se va derula în cadrul Colegiului Economic Buzău pe parcursul a doi ani. O primă întâlnire a avut loc în perioada 15- 21.09.2017, mobilitate ce s-a desfășurat în Braunschweig/ Germania.
La întâlnirea de lucru s-au prezentat 15 participanți din cele 5 țări implícate: România, Germania, Spania, Portugalia, Grecia, țara noastră fiind reprezentată de Cătălina Ileana Poştovei şi Mihaela Florentina Mirea, cadre didactice la Colegiul Economic Buzău.
Proiectul se află în etapa de lansare, el urmând a se derula în următorii doi ani, 2017-2019, subiectul său fiind migrația în trecut și în prezent, dar și influența pe care acest fenomen o exercită asupra adolescenților. Ideea proiectului a pornit de la realitățile din fiecare țară. Valurile de imigranți cu care se confruntă Germania și Grecia pe de o parte, pe de altă parte numărul mare de persoane care aleg să emigreze din Portugalia și România în alte țări, în căutarea unui loc de muncă, acestea fiind realitățile zilelor noastre. Germania și Grecia, cele două țări care s-au confruntat și se confruntă, cu un val uriaș de imigranți, cărora trebuie să le asigure condiții de trai și în același timp integrarea în societate, mai ales când vorbim despre Germania, destinația preferată de toți imigranții, pentru că Grecia este o țară de tranzit, în care mulți dintre imigranți au fost blocați mai mult decât și-ar fi dorit. Dacă vorbim de celelate țări implicate în proiect, România sau Portugalia, trebuie să facă față plecărilor masive în țările dezvoltate, de aceea în multe domenii există o ciză acută de specialiști, de exemplu, în România o astfel de situație este experimentată de sistemul de sănătate. Acestea sunt problemele actuale care au condus la scrierea unui proiect pe tema migrației existente atât în trecut, cât și în prezent, situație care își lasă amprenta asupra adolescenților, care sunt nevoiți să facă față unor schimbări majore.
Analiza acestui fenomen le oferă ocazia adolescenților să cunoască poveștile oamenilor care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele pentru a oferi familiilor lor o viață mai bună, de cele mai multe ori o viață sigură, dacă vorbim de refugiații din Siria, astfel aceștia vor învăța să fie toleranți și de ce nu, să aprecieze mai mult ceea ce le oferă țările lor natale.
România este reprezentată în acest proiect de Colegiul Economic Buzău în parteneriat cu Gymnasium Neue Oberschule/Braunschweig/ Germania, EBI Francisco Ferreira Drummond/ Angra do Heroísmo/ Portugalia, IES LUIS SEOANE/ Pontevedra/ Spania, 3 Gymnasio Kalamatas/ Grecia, coordonatorul fiind şcoala din Germania, motiv pentru care prima mobilitate s-a derulat în această ţară.
Reuniunea la care au participat 15 profesori a avut drept scop principal detalierea programului proiectului şi distribuirea sarcinilor între participanţi pentru primul an, 2017-2018.
Activitatile cele mai importante desfasurate au fost :
- Prezentarea participanţilor şi a şcolilor implicate în proiect;
- Prezentarea oraşului Braunschweig şi a şcolii coordonatoare;
- Participarea la prezentarea piesei “A morning in front of Lampedusa” (by Antonio Umberto
Ricco) de către elevii școlii;
- Workshopuri dedicate dezvoltării calendarului activităţilor şi evenimentelor pentru anul şcolar 2017-2018 cu responsabilităţile ce revin fiecărui partener;
- Deschiderea paginii de Facebook dedicată proiectului: https://www.facebook.com/OMIT-Odyssey-Migration-and-Its-Influence-On-Teenagers-265916570585282/
Trebuie sa remarc o coeziune din ce în ce mai mare a membrilor grupului colaborator în acest proiect, care au elaborat un calendar al proiectului și au propus căi de îmbunătățire a acestuia astfel încât produsele finale să fie de excepție, motiv pentru care pot afirma că a fost o primă întâlnire de proiect foarte promiţătoare.
Poştovei Cătălina Ileana