NUMAI PENTRU PESCARI…

„Ordinul privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2016″, a fost publicat în Monitorul Oficial, din 10 februarie 2016. Mai jos, prezentam perioadele in care nu putem da cu batu-n balta cu peste:

…știucă…

În această perioadă, știuca (unul dintre cei mai „vânați” pești din România) își depune icrele. De aceea, pescuitul, inlusiv cel sportiv, este interzis până la data de 15 martie a.c. Pentru celelalte specii(crap, caras, plătică ș.a) prohibiția va începe la 10 aprilie 2016. Astfel, potrivit ordinului, „se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 10 aprilie – 8 iunie, iar în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 10 aprilie – 24 mai”. De asemena, se interzice pescuitul pe râul Prut şi în zonele inundate permanent sau temporar ale acestuia, precum şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, pe o durată de 60 de zile, în perioada 10 aprilie – 8 iunie. Pentru aceeași perioadă este interzis pescuitul în faţa gurii Dunării – Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic. În Complexul Razim – Sinoe şi lacurile litorale se instituie măsuri de prohibiţie, în perioada 1 aprilie – 8 iunie a.c.

…sturion…

La speciile protejate, pescuitul este interzis tot anul. Astfel, sturionii (morun, nisteru, păstrugă, cegă) pot fi pescuiți doar în scop ştiinţific şi pentru programele de populare a Dunării sau de dezvoltare a acvaculturii. Pietrarul, ghiborţul de râu, cernuşca, şalăul vărgat, aspretele, guvidul, zglăvoaca răsăriteană, lostriţa, mihalţul şi caracuda, precum şi alte vieţuitoare acvatice incluse în regelemntările privind regimul ariilor naturale protejate, sunt interzise la pescuit tot timpul anului. Nici coregonul, păstrăvul de mare (somonul de Marea Neagră) și lipanul nu pot fi pescuiți. La păstrăvul indigen, păstrăvul curcubeu şi păstrăvul fântânel, pescuitul este interzis din 10 februarie, până la 30 aprilie, şi apoi, din 15 septembrie, până pe 31 decembrie 2016.

…pe Dunăre și în Deltă

Perioadele de prohibiţie pe Dunăre: pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, în perioada 28 aprilie – 9 mai inclusiv; pe Dunăre şi braţele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238 , în perioada 2 mai – 22 mai; pe Dunăre şi braţele sale, de la Vadul Oii, km 238, până la Gura Timocului, km 845,6, în perioada 13 mai – 11 iunie. La scrumbie: pe Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 12 zile, în perioada 28 aprilie – 9 mai; pe Dunăre şi braţele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 21 de zile, în perioada 2 mai – 22 mai; c) pe Dunăre şi braţele sale, de la Vadul Oii, km 238, până la Gura Timocului, km 845,6, pe o durată de 30 de zile, în perioada 13 mai – 11 iunie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings