NORME PENTRU ULTIMUL DRUM DE MAIDANEZ

Proiectul de Norme metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de maidanezGestionare a câinilor fără stăpân, modificată recent prin Legea nr. 258/2013, a fost lansat în dezbatere publică de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Legea nr. 258/2013, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie, stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi.

Potrivit proiectului de norme, eutanasierea câinilor trebuie efectuată numai de către medicii veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii, şi numai în sălile de chirurgie din adăposturi.
Procedura se realizează numai prin utilizarea barbituricelor, injectate intravenos numai după pierderea cunoştinţei câinelui indusă prin anestezie. Câinii vor fi asistaţi până la constatarea decesului. Barbituricele nu trebuie să fie injectate pe cale intramusculară sau subcutanată. Pentru câinii nou-născuţi calea de administrare care se utilizează este cea peritoneală. Produsele narcotice pot fi administrate şi pe cale orală.
Specialistii spun ca eutanasierea ar costa pana la 150 lei, pentru un caine mai dolofan. Din momentul efectuării injecţiei, anestezia se instalează în aproximativ 10-15 minute, după care se utilizează barbituricele, iar moartea se instalează subit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings