January 16, 2025
scoala-movila

La inceputul lunii septembrie, Institutia Prefectului a ordonat un control in mai multe unitati administrative din judet. Controlul a vizat modul in care scolile sunt pregatite pentru inceperea noului an scolar. Deloc surprinzator, intr-o comuna din judet, copiii sunt nevoiti sa invete carte la Caminul Cultural. Am spus deloc surprinzator deoarece in comuna cu pricina, Caminul Cultural este locul care gazduieste de toate. Comuna cu pricina este Movila Banului, iar satul se numeste Limpezis, locul de sorginte al ultimilor patru primari. Mai spuneam ca in aceasta comuna Caminul Cultural este locul de refugiu pentru multe activitati. Astfel, la Cioranca, alt sat al comunei, in Caminul Cultural a functionat Biserica satului, iar la Movila Banului, satul cel mare, elevii invata tot in Caminul Cultural. Asa se intampla si in anii’60. Si asta in ciuda faptului ca la la numai 100 de metri distanta dormiteaza scoala reabilitata de pe care curg tablele, iar peretii sunt jupuiti de polistirenul lasat in bataia vantului. Scoala a fost reabilitata de firma omului care plimba Biblia pe la ministere. Si aventura nu se termina aici. Deoarece nu are spatiu, Primaria a pus la dispozitie sala de sport pentru …gradinita.

Iata ce se spune in comunicatul transmis de institutia Prefectului:

În perioada 01.09.2016-05.09.2016 s-au efectuat controale privind stadiul pregătirii unităților de învățământ preuniversitar din județul Buzău pentru începerea anului școlar 2016-2017, conform ordinului prefectului nr 549 din data de 31 august 2016. Comisia de verificare a fost constituită din reprezentanți ai Instituției Prefectului județului Buzău, Direcției de Sănătate Publică Buzău, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgenta Buzău și Inspectoratului Școlar Județean Buzău.

Echipele formate au verificat următoarele aspecte: existența autorizației sanitare de funcționare, stadiul lucrărilor de reparații, reabilitare, consolidare, modernizare, stadiul lucrărilor de igienizare și dezinfecție, asigurarea cu apă potabilă, starea igienico-sanitară a grupurilor sanitare, starea sălilor de clasă sub aspectul igienizării mobilierului, iluminatului, încălzirii și stării pavimentului, modul de gestionare a reziduurilor menajere, asigurarea cu materiale de curățenie și dezinsecție, existența examenelor medicale pentru cadrele didactice și personalul de îngrijire, dar  si modul in care se respecta normele de apărare împotriva incendiilor.

În urma activității de control efectuate de-a lungul mai multor ani înaintea începerii anului școlar, s-a constatat faptul că nu este necesară verificarea tuturor unităților de învățământ an de an. Drept urmare, în perioada mai sus amintită s-au verificat 14 unități administrativ teritoriale care cuprind de 60 unități de învățământ compuse din  8 scoli primare si 29 de scoli gimnaziale, 31 de grădinițe cu program normal si un liceu.

Din totalul de 60 unități de învățământ verificate, un număr de 44 ( 73,33 %) au autorizații sanitare de funcționare. Motivele principale pentru care un număr de 16 ( 26,67 %) nu au autorizații de funcționare, sunt: neasigurarea apei potabile in sistem centralizat, neasigurarea unor grupuri sanitare corespunzătoare, neasigurarea cu paza, sistem de alarmare sau sisteme de supraveghere video, nu s-a asigurat  in totalitate dotarea/verificarea/întreținerea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, exploatarea instalațiilor electrice cu improvizații/deficiente. De asemenea, Școala Gimnaziala Limpeziș funcționează in Căminul Cultural.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings