Monteoru, „dragoste” europeana
Ziua mondială a turismului este celebrată în 159 de ţări, şase membri asociaţi şi peste 500 de membri afiliaţi, componente ale Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO).
Sărbătoarea mondială a turismului a fost celebrată prima dată în 1980. Scopul sărbătorii este de a atrage atenţia opiniei publice, prin organizarea diferitelor evenimente, asupra importanţei de ordin social, cultural, politic şi economic a turismului.
Ziua mondială a turismului din acest an este sărbătorită de statele membre ale UNWTO în toate regiunile globului, precum şi în oraşe şi în alte destinaţii, de organizaţiile din sectorul privat şi, individual, de turişti.
Daca inainte de 27 septembrie 2022, Statiunea Sarata Monteoru era cunoscuta ca „Monteoru[dragostea mea”(n.r.-a buzoienilor), dupa aceasta data situatia s-a schimbat, dragostea devenind europeana.
„Ruta Cultural Turistică Națională a Destinațiilor Europene de Excelență (EDEN)” și „Ruta Cultural Turistică Națională a destinațiilor turistice din România premiate de Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor din Turism (FIJET) cu trofeul de excelență «Mărul de Aur» pentru dezvoltarea și promovarea turismului”, recunoscute de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), au fost lansate oficial marți, 27 septembrie a.c., la Târgu Jiu, județul Gorj, cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului.
Evenimentul a fost organizat de ministerul de resort, alături de Consiliul Județean Gorj, Asociația Profesională Patronală de Turism Gorjul și Asociația „Acasă la Brâncuși”. Cu acest prilej, reprezentanții destinațiilor incluse în cele două rute au primit din partea MAT diplome care atestă, în mod oficial, calitatea lor de membri.
Ruta Cultural Turistică Națională a Destinațiilor Europene de Excelență (EDEN)
O călătorie pe „Ruta Cultural Turistică Națională a Destinațiilor Europene de Excelență (EDEN)” poate fi descrisă ca o adevărată lecție de cultură și presupune un itinerar lung, prin douăzeci de judeţe din România, respectiv: Brașov, Vrancea, Neamţ, Suceava, Buzău, Covasna, Sibiu, Mureș, Harghita, Maramureș, Bistrița, Alba, Cluj, Bihor, Hunedoara, Arad, Gorj, Vălcea, Constanța și Tulcea.
„Proiectul EDEN a luat naștere în 2006, odată cu decizia Comisiei Europene de a promova destinațiile turistice non-tradiționale. S-au făcut demersurile necesare pentru turism rural, care au fost și în 2012. La acea vreme, Ținutul Buzăului era o poveste pe hârtie, nu recunoscut international, mă refer la UNESCO. Tema era turismul acvatic, Stațiunea Monteoru și atunci a obținut un loc 3, dar trebuiau făcute modificări. Potențialul său este inegalabil și a devenit o prezență din ce în ce mai vizibilă la nivelul turismului național și european, referindu-mă la întreg județul Buzău. Din 27 septembrie, Ținutul Buzăului și Sărata-Monteoru fac parte din cea mai nouă rută cultural turistică, recunoscută la nivel național de de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Vom fi promovați de către toate forumurile naționale, mass-media, site-uri”, declară președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.
Concret, această apartenență la rută ajută enorm județul Buzău să se dezvolte din punct de vedere turistic, printr-o promovare la nivel național.