Ministrul Romașcanu, întâlniri cu miniștrii Culturii din UE

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a participat, la Angers, pe parcursul a două zile, la ședința informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană, ale cărei discuții s-au axat pe sectorul media și pe patrimoniul cultural, respectiv, care sunt problemele, dar și soluțiile din aceste domenii.

Mai întâi, Lucian Romașcanu s-a întâlnit cu Roselyne Bachelot-Narquin, ministrul Culturii din Franța, alături de care a dezbătut subiecte importante precum susținerea programelor propuse de președinția franceză a Consiliului UE, în special cele din domeniul media și audiovizual, patrimoniu, dar și susținerea lecturii.

De asemenea, el a mai discutat și despre acordarea sprijinului de către Franța pentru organizarea unei mari expoziții Picasso la București, la inițiativa Muzeului de Artă Recentă din Capitală, dar și continuarea discuțiilor pri­vind instituirea unui fond cultural româno-francez, în beneficiul sectorului cultural din România. Tot cu prilejul întâlnirii, Lucian Ro­mașcanu și Roselyne Bachelot-Narquin au semnat Declarația de la Tunis, privind promovarea cărții francofone.

În aceste două zile, minis­trul Culturii s-a întâlnit și cu vicepreședintele Comi­siei Europene, Vera Jurova, cu care a abordat, de asemenea, subiecte importante, în speranța unor „rezolvări apropiate”, după cum s-a exprimat Romaș­canu. Cei doi au discutat despre măsurile concrete de sprijin al presei, atât în raport cu marile platforme, cât și prin oferirea de protecție în fața influențelor și a știrilor false. „Am insistat și am găsit deschidere pentru a găsi calea de a constitui fonduri la nivel european și local, din surse diverse, pentru a sprijini media să se dezvolte și pentru o compensație financiară co­rectă a jurnaliștilor”, a scris Romașcanu pe Facebook.

O altă temă abordată de către ministrul Culturii a fost cea privitoare la Meca­nismul de Cooperare și Verificare (MCV), prin care Comisia Europeană evalu­ează și sprijină evo­luția României în direcția eficientizării sistemului administrativ și judiciar, dar și des­pre aderarea la spa­țiul Schengen. Lucian Ro­maș­canu a declarat că cele două obiective sunt aproa­pe de îndeplinire, spunând că „accesul în Schengen ar trebui sa devină realitate în foarte scurt timp, iar renunțarea la MCV este aproape, urmând ca acesta să fie înlocuit cu condiționalități similare cu ale altor state europene”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings