MINISTRUL CULTURII, ALATURI DE ROMANII DIN CHICAGO

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a plecat într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, iar primele două zile le-a petrecut în orașul Chicago, din statul Illinois, acolo unde se află una dintre cele mai mari comunități de români din SUA. În prima zi a vizitei, duminică, ministrul Culturii i-a întâlnit pe români din orașul american la slujbă, fiind plăcut surprins de faptul că biserica a rămas pentru ei nu doar legătura cu Dumnezeu, ci și cu țara.

„Duminică și luni am avut marea bucurie să mă întâlnesc cu comunitatea românilor din Chicago, una din cele mai numeroase și unite comunități românești din Statele Unite. Fiind duminică, prima zi a vizitei, i-am întâlnit în biserici, fie ortodoxe, fie de alte confesiuni, acolo unde țin sus cei mai importanți stâlpi ai națiunii noastre: credința în Dumnezeu, dragostea de țară și cinstirea limbii române. Am cunoscut oameni absolut minunați, care vor fi partenerii noștri în proiecte culturale, care să sprijine misiunea celor de departe de a ne menține identitatea, oriunde am fi”, a transmis ministrul Culturii. Lucian Romașcanu a marcat și aniversarea a 21 de ani a revistei Tribuna Românească, ziarul românilor-americani editat și tipărit la Chicago, „o platformă de patriotism și cultură românească, efort minunat al lui Steven Bonica și al familiei sale”, după cum îl descrie ministrul Culturii, pe pagina sa de Facebook. La eveniment a fost prezentă și cântăreața de operă Laura Bretan, în prezent studentă la Conservatorul din Chicago.

„Am vizitat apoi dacă nu singura, sigur cea mai mare școală românească din afara granițelor: 400 de copii de la grădiniță până la ultima clasă de liceu învață la Chicago să nu uite România, să o iubească, să iubească și să păstreze limba română. Ministerul Culturii va fi un partener constant pentru păstrarea culturii și identității naționale oriunde în lume”, a mai precizat ministrul Romașcanu.

Întâlnirile au continuat pentru ministrul Culturii, iar marți 1 februarie, în Cannon Building a Congresului SUA în Washington, acesta a participat, împreună cu Titus Corlățean și alți colegi români, la Forumul de Securitate organizat de congresmenul Republican Pete Sessions, împreună cu congresmenul Democrat Robert Aderlohlt, co-președinte al Forumului. În aceeași zi, Romașcanu s-a întâlnit cu diplomatul american Rafik Mansour, la Departamentul de Stat, Deputy Assistant Secretary of State pentru educație și cultură. „Am discutat despre creșterea parteneriatului cultural între România și Statele Unite, direcțiile de dezvoltare, posibilitatea de a înființa un Fond Cultural Româno-American. M-am bucurat să găsesc o echipă extrem de profesionistă și deschisă, care înțelege importanța dimensiunii culturale a parteneriatului nostru strategic”, mai scrie Ministrul Culturii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings