MESAJUL PREFECTULUI JUDEȚULUI BUZĂU

Stimați buzoieni,

Ne mai despart două zile de scrutinul electoral pentru alegerea primarilor, președintelui Consiliului Județean, consilierilor locali și județeni. Instituția Prefectului a avut sarcina de a organiza aceste alegeri. Am mobilizat toți colegii și am reușit să fim în grafic cu toate punctele cuprinse în calendarul electoral. Astăzi se face distribuirea buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare desfășurării activității din secțiile de vot către circumscripțiile electorale. Întreg procesul este supravegheat de echipaje de jandarmi și de poliție pentru a preveni orice incident. Pentru alegerile locale din 27 septembrie, au fost amenajate 426 de secții de vot pe raza județului Buzău și au fost tipărite peste 1.675.000 de exemplare de buletine de vot.

Instituția Prefectului a coordonat și distribuția către secțiile de vot a măștilor de protecție pentru membrii secțiilor de votare, a dezinfectantului pentru mâini, pentru suprafețe și a mănușilor.

Totodată, împreună cu Direcția de Sănătate Publică, am transmis către toate primăriile de la nivelul județului o serie de măsuri sanitare privind desfășurarea în siguranță a procesului de votare. Măsurile vizează accesul, fluxul și triajul alegătorilor la secția de votare, regulile sanitare care trebuie urmate în timpul procesului de vot pentru a elimina riscul de îmbolnăvire.

Persoanele care nu se pot deplasa la vot din motive medicale vor putea vota prin intermediul urnelor mobile, având prioritate, din rațiuni epidemiologice, bolnavii care nu suferă de Covid-19.

As vrea să reiterez câteva dintre măsurile generale care contribuie la siguranța sanitară a procesului de votare:

  • Respectați accesul eșalonat în secția de vot pentru a evita aglomerările
  • În sala de vot nu vor fi prezenți în același timp mai mult de 5 alegători
  • Respectați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane
  • Purtați masca de protecție astfel încât să acopere nasul și gura
  • Dezinfectați-vă mâinile atât la intrarea, cât și la ieșirea din secția de vot.

Stimați buzoieni, votul este o datorie civică a fiecărui cetățean, iar noi, autoritățile, avem obligația să asigurăm condițiile de exercitare a acestuia, indiferent de context. În județul Buzău, s-au depus toate eforturile pentru a asigura măsuri optime de siguranță sanitară în cadrul procesului electoral. Fac un apel către cetățeni să meargă la vot, să respecte măsurile de protecție, să dea dovadă de înțelegere și cooperare cu instituțiile statului în cazul în care vor apărea situații neprevăzute. Prefecții, printre alte atribuții, sunt obligați să vegheze la respectarea legii. Așadar, vom fi foarte atenți în această privință, vom urmări îndeaproape respectarea legii de către președinții și locțiitorii birourilor de circumscripție electorală, precum și de reprezentanții instituțiilor implicate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings