“Mana care a salvat atatea vieti n-a mai putut fi salvata”

a scris, pe pagina sa de Facebook, jurnalista Mari Jeanne Ion, fiica cea mare a medicului Ion Vasile.

In urma cu sase luni, Ion Vasile a fost diagnosticat cu cancer pulmonar in stadiu avansat. “Doctorul” a murit, vineri dimineata, la resedinta sa din Candesti, unde se retrasese de cativa ani pentru a-si gestiona afacerile viticole, pe care le derula in paralel cu activitatea de medic.
Ion Vasile s-a născut pe 12 ianuarie 1950, la Blăjani, a urmat Facultatea de Medicină Generală, specialitatea pediatrie, la Institutul de Medicină şi Farmacie din Iaşi, între 1967 şi 1973. Între anii 1977 şi 1980 a efectuat stagii de specializare în chirurgie pediatrică şi alte cinci cursuri de perfecţionare în Bucureşti. După absolvire este medic secundar (rezident în specialitatea chirurgie pediatrică) la Spitalul Clinic de Copii din Bucureşti (1973 – 1980), medic principal de specialitate la Spitalul Judeţean Buzău (1980 – 1989); din 1991, medic primar în specialitatea chirurgie pediatrică. Şi-a continuat activitatea profesională, în paralel cu cea politică, a operat si a dat consultatii la Spitalul Judetean Buzau.

În perioada 1990-2000 a fost senator FSN/PDSR, între anii 2001 şi 2004 a ocupat funcţia de prefect (PDSR/PSD) de Buzău, pentru a reveni în Senat în perioada 2004-2012. A fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ecuador în perioada 1993-1996. A condus organizaţia judeţeană a Frontului Salvării Naţionale/Frontului Democrat al Salvării Naţionale/Partidului Democraţiei Sociale din România/Partidului Social Democrat din 22 decembrie 1989 până în mai 2010, când a demisionat din partid, după care a trecut la Partidul Conservator şi apoi la Uniunea Naţională pentru Progresul României. Atunci a incercat o colaborare cu „Gaborul cu palarie”, colaborare care durat doar pana cand invitatul doctorului a inchis usa la plecare.

Timp de aproape două decenii, medicul Ion Vasile a fost cel mai influent politician buzoian. Până în 1989, îşi conturase renumele de chirurg pediatru, fapt care i-a înlesnit accesul la rolul de organizator al Frontului Salvării Naţionale; apoi a condus filiala buzoiană a formaţiunilor derivate din acesta: Frontul Democrat al Salvării Naţionale, Partidul Democraţiei Sociale din România şi Partidul Social Democrat.

A fost senator în mandatele 1990-1992, 1992-1993, 1996-2000 şi 2004-2008. Între 1993 şi 1996 a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Ecuador, iar între 2001 şi 2004, a deţinut funcţia de prefect al judeţului Buzău, sub guvernul Adrian Năstase. Ieşirea din scena politică a lui Vasile Ion a început în 2009, odată cu scindarea membrilor PSD într-o tabără care îl susţinea pe „Doctor” şi o alta creată în jurul tandemului Constantin Boşcodeală-Victor Mocanu (venit de la Partidul Democrat). În martie 2009, preşedintele PSD Mircea Geoană a avut discuţii cu cei trei politicieni judeteni, întâlnirea fiind una extrem de tensionată; Mircea Geoană s-ar fi situat clar împotriva lui Ion Vasile. În anul următor, în luna mai, senatorul Vasile Ion a anunţat că demisionează din partid, după ce a fost revocat de la şefia PSD Buzău „în mod stalinist”. El a arătat că revocarea sa a fost decisă de Biroul Permanent Naţional la propunerea preşedintelui Partidului Social Democrat, Victor Ponta, ulterior acesta din urmă recunoscând acest lucru, conform Opinia.

După două scurte peripluri în Partidul Conservator şi în Uniunea Naţională pentru Progresul României, Ion Vasile şi-a încheiat cariera politică dând o mână de ajutor alegerii lui Cristinel Bâgiu, candidatul Uniunii Social Liberale la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean la alegerile parlamentare din vara anului 2012. Ulterior, la începutul lui martie 2016, Ion Vasile a încercat să preia conducerea organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal cu binecuvântarea prim-vicepreşedintelui PNL Teodor Atanasiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings