JENANT…SCOLI UITATE DE “LUMEA BUNA”

Prima zi de scoala nu se uita niciodata. Este un eveniment care ne marcheaza pe viata atat in calitate de elev, cat si in calitate de caminul cultural movilaparinte, bunic, dar si in nobila calitate de educator. Cei mai multi dintre elevi sunt primiti in scoli frumoase, inaugurate cu mare fast, cu panglici taiate cu forfeci multicolore, camere de filmat cat de multe si aparate foto fara numar. Aceste evenimente ar trebui sa fie cat mai multe. Cu regret trebuie sa o spunem ca pentru a le numara sunt multe si degetele de la o mana. In rest, Dumnezeu cu mila…

Cu  durere in suflet trebuie sa spunem ca sunt multe comunele din judet care au fost uitate de “lumea buna” a politicienilor, a numitilor si alesilor nostri pe linie de partid si grade de rudenie. Movila Banului este una dintre comunele care parca ar avea un afis la intrare cu inscrisul “ Pe aici nu se trece”… Si chiar nu trece nimeni. Au trecut doar cele cateva controale ale “sanepidului” si s-a incheiat un proces verbal cu specificatie jalnica. Este singura comuna din judet unde nu se poate vorbi de autorizatie de functionare in toate cele cinci unitati de invatamant.

La Movila Banului, niciuna dintre cele cinci unitati de invatamant nu este autorizata sanitar si nici nu exista vreo sansa sa fie autorizate. Doua scoli sunt intr-un process lungggggggg de reabilitare si dupa cum se deruleaza ostilitatile, in urmatorii 25 de ani lucrarile vor fi terminate. Pana atunci, cursurile se tin in caminele culturale fara grupuri sanitare si apa potabila.

Presa a prezentat evenimentul ca atare… si cu asta basta. Unii ar crede ca de vina este Frusina Ghinea, primarita comunei. Nici vorba de asa ceva. Primarita se zbate, vrea sa fac ceva, dar in zadar. Rand pe rand i-au intors spatele sefii de la PDL, sefii de la CJ, sefii de la…

Comuna se incadreaza in zona patru de risc deputatesc, cu doi deputati alesi, unul titular, altul fara portofoliu numindu-i aici pe Erland Cocei si  Gheorghe Coman si, in zona trei de risc senatorial, iarasi cu doi alesi, respectiv Victor Mocanu-titular si Constantin Popa- fara portofoliu.

Si cu toti alesii pe cap, comuna Movila Banului nu are o scoala gata sa-si primeasca elevii cu portile deschise. Nimeni nu a fost in stare pana acum sa miste un deget pentru a se finalizeza lucrarile cel putin scoala din satul Movila Banului, scoala inaugurata in urma cu exact 50 de ani, scoala unde s-a investit enorm de mult suflet, scoala care dispune de toate echipamentele si de toata aparatura care sa-i asigure intrarea in lumea civilizata a unitatilor de invatamant in care se vrea sa se faca si carte.

A fost si prima zi de scoala a anului scolar 2013-2014. Elevii i-am vazut, repetentii ii stim, dar o sa-i declaram la prima campanie electorala. Pana atunci, stai linistiti si acumulati capital stimati oameni din  “lumea buna” a politicienilor, a numitilor si alesilor nostri pe linie de partid si grade de rudenie.

 

Titi Petre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings