INCENDIUL DE LA MIEZUL NOPTII
În cursul nopții, prin sistemul 112, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău s-a primit un apel de urgenţă ce semnala un incendiu de litieră pădure pe raza comunei Brăiești, judeţul Buzău. La faţa locului s-au deplasat 10 pompieri cu o autospecială pentru transport personal din cadrul Detaşamentului de Pompieri Buzău, precum și personal din cadrul Ocolului Silvic și SVSU comuna Brăiești.
Incendiul se manifesta într-o zonă greu accesibilă, salvatorii fiind nevoiți să parcurgă aproximativ 3 km pe jos.
În momentul sosirii la locul intervenţiei, incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 5000 mp la vegetație uscată, mărăciniș, lăstăriș, litieră pădure și doborâtur. În continuare s-au luat măsuri pentru adoptarea unui dispozitiv circular pentru localizare şi stingere, acționându-se cu mijloace de primă intervenție.
Incendiul a fost localizat în aproximativ 2 ore, în continuare forțele acționează pentru supravegherea în zonă în vederea evitării reaprinderii focarelor ascunse.
Având în vedere situaţia meteo din următoarea perioadă, când sunt prognozate temperaturi crescute, fără precipitaţii, pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:
- utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
- utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie, respectiv de 10 m faţă de materialele sau substanţe combustibile este interzisă;
- realizarea arderii se va executa doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
- supravegherea permanentă a arderii precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
- asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului, atunci când acesta scapă de sub control;
- responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc;
Reamintim, totodată, că în conformitate cu prevederile legale în vigoare, persoanele fizice şi juridice aflate în apropierea locului de manifestare a incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, păşuni şi fâneţe au obligaţia să intervină cu mijloacele de care dispun pentru limitarea acestora.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE