Expoziția ”Descoperă Geoparcul”, o invitație de călătorie în Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului”

 Vernisaj pe 6 octombrie 2023, cu ocazia Zilei Internaționale a Geodiversității

Promovarea geoturismului, un nou segment de nișă în oferta turistică a Buzăului

Cu ocazia Zilei Internaționale a Geodiversității, Consiliul Județean Buzău, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, organizează în perioada 6 – 13 octombrie 2023 expoziția ”Descoperă Geoparcul”. Expoziția propune vizitatorilor o invitație de călătorie în Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului”, promovând în același timp către publicul buzoian conceptul de geoturism, un segment de nișă al turismului în natură (nature tourism).

Expoziția va fi un prilej de reconectare la identitatea culturală locală și o incursiune în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului. Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului” devine astfel un spațiu de întâlnire ce reuneşte iubitorii de valori tradiţionale, pasionații de științe, turiștii exploratori și pe toți cei care doresc să participe la renaşterea unor comunităţi ” – a declarat Petre-Emanoil Neagu, Președintele Consiliului Județean Buzău.

Vizitatorii expoziției vor avea ocazia să călătorească în geoparc prin intermediul fotografiei, a picturii, a tradițiilor, legendelor și gastronomiei locale.

Expoziția de pictură reunește o colecție de lucrări realizate în cadrul mai multor ediții ale Taberei Naționale de Documentare și Creație „Măgura Art”, organizată de filiala buzoiană a Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău. Cele 8 lucrări prezentate aparțin artiștilor plastici din țară și din Republica Moldova: Valeriu Șușnea, Mihail Gavril, Alexandru Macovei, Gheorghe Coman, Paula Neagu, Emil Lazăr, Tudorică Vasile, Ami Vasilescu, Mădălina Canțer.

Expoziția de fotografie prezintă lucrările unor oameni pasionați de patrimoniul natural și cultural al județului Buzău: Mihai Mîncu, Vali Blidaru, Cosmin Crăciun, Costin Fetic,Teodor Toma, Radu Iftinoiu, Ilona Duță,  Marius Iancu, Răzvan-Gabriel Popa, Alice Popa, Rodica Luntraru, Istrate Luca, Ionuț Roșu, Alexandra Andrei, Ionuț Moise, Crina Luntraru, Georgiana Stroe, Saviana Dedu, Ionuț Bundă, Corina Popa. Expoziția de fotografie are și o componentă virtuală, fiecare fotografie având un cod QR care, prin scanarea cu telefonul, trimite privitorul către scurte video-uri online, articole cu informații detaliate, broșuri sau cărți de unde vor descoperi magia acestor locuri.

În cadrul expoziției, publicul larg va putea să descopere inclusiv tradițiile, credințele, legendele și obiceiurile regăsite pe teritoriul geoparcului, prin intermediul elementelor de etnografie, folclor și gastronomie locală ce vor fi prezentate. Astfel, sarea din Ținutul Buzăului va spune povestea unor obiceiuri milenare a locuitorilor acestui teritoriu, cusătura mocănească și semnele de pe ouăle incondeiate vor transmite credințele muntencelor noastre, iar practicile de zi cu zi ale comunitățlior din geoparc vor vorbi despre caracterul unic al acestor oameni.

Împreună cu organizațiile Slow Food Buzău și Asociația Meșterilor și Artistilor Plastici din Buzău, vor fi prezentate o serie de geoproduse ce au fost dezvoltate de-a lungul timpului de către partenerii și prietenii geoparcului. Geoprodusele sunt strâns legate sau inspirate de geodiversitatea teritoriului. Un geoprodus spune povestea unui obiectiv natural sau a unei caracteristici a geoparcului și contribuie la creșterea vizibilității zonei, oferind în același timp oportunități de dezvoltare locală prin promovarea turismului în zonă.

De la apariția conceptului de geoparcuri, în anul 2000, geoprodusele fac parte din strategiile de dezvoltare locală și reprezintă instrumente inovatoare de promovare, strâns asociate cu geoturismul.

Adoptarea unei Zile Internaționale a Geodiversității reamintește umanității  importanța gestionării durabile a geo-resurselor și a geo-patrimoniului. Totodată, această zi oferă oportunitatea ca cetățenii să se informeze cu privire la legătura sensibilă dintre geodiversitate și viața pe planeta Pământ.

Vernisajul expoziției are loc la Galeriile de Artă Buzău pe 6 octombrie, ora 11:00. Expoziția va fi deschisă în perioada 06-13 octombrie 2023 și poată fi vizitată de luni până vineri, în intervalul 09:00 – 16:00. Intrarea este gratuită.

_________________________________________________________________________________

Istoria umanității este legată direct de geodiversitate, în principal prin prisma exploatării resurselor planetei Pământ. Dar scoarța Pământului are o mare varietate de tipuri de roci care reflectă istoria sa de 4,6 miliarde de ani, cu plăci tectonice în mișcare, schimbări climatice și evenimente care au schimbat pentru totdeauna peisajul planetei noastre.

Geodiversitatea reprezintă toate resursele planetei Pământ: minerale, roci, fosile, sol, formele de relief și topografia, caracteristicile hidrologice (râurile, lacurile) și procesele care creează și modifică aceste caracteristici. Este sursa materialelor cu care se construiesc orașe și sate. Geodiversitatea servește agriculturii prin furnizarea de sol și apă și oferă resurse pentru generarea de energie, inclusiv pentru fabricarea turbinelor eoliene și a panourilor solare. Prin peisajele, culorile și formele sale diverse, geodiversitatea inspiră artiștii și fascinează turiștii.

Pentru toate aceste aspecte, geodiversitateaa fost numită de specialiști  “partenerul tăcut al biodiversității”.

***

Geoparcul Internațional UNESCO „Ținutul Buzăului” cuprinde 18 comune și peste 40.000 de locuitori. Teritoriul are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 195 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de un consorțiu de parteneri, format din Consiliul Județean Buzău, Universitatea din Bucureşti și Asociația „Ținutul Buzăului”.

Geoparcul reprezintă un teritoriu unic, cu valori naturale şi culturale importante pentru întreaga umanitate și în același timp un concept de dezvoltare locală cu recunoaștere internațională. Geoparcul este gestionat urmând obiectivele și misiunea UNESCO privind conservarea patrimoniului, protejarea, educația și dezvoltarea durabilă a comunităților.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului” a fost constituită în 2008, prin asocierea Consiliului Județean Buzău cu cele 18 comune de pe teritoriul geoparcului, în scopul realizării în comun a unor proiecte de interes zonal sau local, în vederea funcționării geoparcului ca instrument de dezvoltare durabilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings