EXPERTII AU PLECAT CU MAPA PLINA DE „LUCRURI EXTRAORDINARE”

Cei doi experți UNESCO, olandeza Margaretha Roelfs și grecul Ilias Valiakos, veniți pentru evaluarea finală a proiectului „Geoparcul Ținutul Buzăului”, și-au încheiat vizita la Buzău cu o intalnire cu presa la Casa cu Tei de la Monteoru.

Vestile par a fi bune, „Ținutul Buzăului” avand șanse mari să devină Geoparc UNESCO; cel puțin așa au lăsat să se înțeleagă cei doi raportori, Margaretha Roelfs și Ilias Valiakos, care și-au încheiat duminică vizita de evaluare în județul Buzău. La o întâlnire cu presa pe care au avut-o în Sărata Monteoru, aceștia au spus că mai sunt lucruri de făcut în domeniul infrastructurii, dar au întâlnit în județul Buzău „lucruri extraordinare”.

„Am văzut în ultimele patru zile niște lucruri extraordinare. Infrastructură în curs de realizare, centre de informare realizate pe o tehnologie ultramodernă combinată cu elemente tradiționale, ceea ce pentru mine a fost o noutate pe care nu am văzut-o la alte geoparcuri, aceea de a combina tehnologia nouă cu lucrurile tradiționale. Mi-a plăcut asta foarte mult. Am văzut niște panouri impresionante, cu un design smart care atrag oamenii către alte puncte din geoparc și care ajută astfel la prelungirea șederii turiștilor aici. Este un teritoriu cu un potențial imens și au fost făcute lucruri impresionante aici (…) Lucrul bun este că oamenii care lucrează în teritoriu au înțeles exact ce trebuie făcut”, a spus Ilias Valiakos.

Ultimul popas l-au făcut chiar acolo, de unde, în urmă cu 14 ani a plecat ideea „Geoparcului Ținutul Buzăului”, la Pensiunea Casa cu Tei din Sărata Monteoru.

Oaspeții au fost primiți cu produse tradiționale, iar gazda Cristina Partal i-a invitat să guste din preparatele făcute chiar în bucătăria pensiunii.

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a fost prezent la întâlnire și a ascultat cu interes atât recomandările făcute de experții UNESCO, cât și felicitările pentru lucrurile frumoase descoperite în teren.

“Vizita evaluatorilor UNESCO pe teren s-a încheiat. Vreau să mulțumesc în numele locuitorilor din geoparc Asociației Ținutul Buzăului, domnului profesor Alexandru Adrășanu și doamnei Cristina Partal pentru că fără idea lor din urmă cu 14 ani nu am fi putut fi astăzi aici.
Mulțumesc, de asemenea, celor doi evaluatori care au avut răbdare cu noi în aceste zile și sper să fi realizat că oamenii din Ținutul Buzăului sunt oameni cu suflet care iubesc locurile natale și care doresc să renască această zonă și își doresc, cel puțin la fel ca și mine, ca Ținutul Buzăului să primească acreditarea UNESCO pentru că din momentul acela va începe adevărata renaștere.
Cred că am înțeles cu totii că responsabilitatea acum nu este decât la noi. Îmi doresc din tot sufletul ca să am ocazia, chiar dacă nu voi mai fi președinte al CJ, ca peste 4 ani să primim o vizită de la UNESCO pentru revalidarea și reacreditare. Pentru a face asta însă trebuie să ne dăm seama ca nu depinde decât de noi.”, este mesajul transmis de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

. În urma vizitei pe teren, evaluatorii vor acorda un feedback general, fără a da imediat un verdict.

După aproximativ o săptămână de la finalizarea vizitei în România, specialiștii vor transmite un raport comun la Secretariatul UNESCO din Paris, Franța. Acesta din urma va analiza raportul, împreună cu celelalte două rapoarte întocmite de o comisie UNESCO și de o comisie a Uniunii Internaționale a Științelor Geologice (IUGS) – pe baza dosarului transmis de Asociația Ținutul Buzăului, în 2020. Ulterior, Secretariatul UNESCO va transmite o propunere de acceptare, de amânare ori de respingere către boardul Georparcurilor UNESCO, ce se întrunește în fiecare an, în luna mai. În urma voturilor obținute, se va comunica decizia finală.

Pentru a obţine statutul de Geoparc Global, “Ţinutul Buzăului” trebuie să bifeze 99 din cele 101 criterii analizate de specialiştii internaționali aflați zilele trecute în județul Buzău.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings