EVALUATORII SI-AU INCEPUT TREABA

Astazi dimineata, au sosit la Buzau specialistii internationali UNESCO care, pana duminica, vor lua la pas renumitele locuri ale Tinutului Buzaului, vor evalua prin prisma diversitatii si vor verifica daca realitatea din teritoriu corespunde cu dosarul transmis la Paris, in decembrie trecut. Cei doi evaluatori UNESCO, Ilias Valiakos (Geoparcul Insula Lesvos, Grecia) -evaluatorul UNESCO cu cele mai multe misiuni de validare și unul dintre cei mai experimentați in Geoparcuri, alaturi de Margaretha Roelfs (Geoparcul Hondsrug, Olanda) – provine din singurul Geoparc Global UNESCO din Olanda, au fost prezenti in Sala D.Filipescu alaturi de  reprezentantii UAT-urilor celor 18 comune care constituie Ținutul, dar si de reprezentanti din toate ONG-urile care, timp de 14 ani, au muncit pentru a duce la indeplinire o misiune care la inceput parea imposibila. Si trebuie sa-i numim aici pe Razvan Popa- Director Executiv al Asociației Ținutului Buzăului și coordonatorul acestei inițiative de certificare internațională, profesori de la Universitatea Bucuresti, Cristina Partal presedinte ANTREC Buzau, dar si Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Buzau.

CE URMEAZA ?

Experții internaționali vor analiza impactul proiectului “Buzău Land” asupra comunității. În urma vizitei pe teren, evaluatorii vor acorda un feedback general, fără a da imediat un verdict. După aproximativ o săptămână de la finalizarea vizitei în România, specialiștii vor transmite un raport comun la Secretariatul UNESCO din Paris, Franța. Acesta din urma va analiza raportul, împreună cu celelalte două rapoarte întocmite de o comisie UNESCO și de o comisie a Uniunii Internaționale a Științelor Geologice (IUGS) – pe baza dosarului transmis de Asociația Ținutul Buzăului, în 2020. Ulterior, Secretariatul UNESCO va transmite o propunere de acceptare, de amânare ori de respingere către boardul Georparcurilor UNESCO, ce se întrunește în fiecare an, în luna mai. În urma voturilor obținute, se va comunica decizia finală.

Pentru a obține statutul de Geoparc Global, “Ținutul Buzăului” trebuie să bifeze 99 din cele 101 de criterii analizate de specialiști. Vizita experților reprezintă ultima etapă a procesului de evaluare a proiectului, în urma căreia proiectul poate primi acceptul statutului de Geoparc, o amânare a titlului (va primi instrucțiuni clare pentru rectificare, urmând ca în decurs de 1-2 ani să le implementeze și să le trimită spre analiză către UNESCO) sau respingerea definitivă a acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings