EI SE CEARTA…NOI PLATIM !

Festivalul de circ de la Monte Carlo a fost un nimic pe langa reprezentatiile la care romanii au fost supusi, in ghita pontaspecial, la finele lui 2013. Am sperat ca in acest an sa avem parte de o viata mai blanda, asa cum ni se promitea in ianuarie trecut. Nu a fost sa fie asa. Ba mai mult, daca lecturam impunerile de la UE ne dam seama ca ceea ce se-ntampla acum reprezinta doar inceputul unui val de strangeri de curea. Asadar, 2014 a venit cu urări de bine, dar şi cu scumpiri. Vom plăti mai mult pentru combustibil şi gaze iar această scumpire se va transmite apoi în preţul alimentelor şi în cel al unor servicii.

Chiar din prima zi a anului vom plăti mai mult pentru gazele naturale pe care le consumăm – 11 lei în plus la fiecare mie de metri cubi.

Nici încălzirea cu energie electrică nu este o soluţie mai bună. Şi în cazul acesteia preţul creşte de la 1 ianuarie cu 1 la sută. Toate aceste scumpiri ale energiei vor duce la majorări de preţuri de la 5 până la 15 la sută la unele produse şi servicii, dat fiind că consumatorii industriali vor plăti indexări chiar mai mari decât cei casnici de la 1 ianuarie.

Noul an aduce şi taxe noi sau creşteri ale celor existente. Guvernul a introdus de la 1 ianuarie impozitul pe construcţii speciale. Acesta reprezintă 1,5 la sută din valoarea construcţiei şi va duce cel mai probabil la alte scumpiri. Vor fi impozitate de acum şi firmele care deţin piscine în scop comercial, dar şi persoanele fizice care au bijuterii sau arme de vânătoare şi de uz personal.

Spre exemplu, bijuteriile din aur sau din platină vor fi impozitate cu 1 euro sau 2 euro pe gram, în funcţie de numărul de karate. Pentru armele de vânătoare, taxa este cuprinsă între 500 şi 1.500 de euro, în funcţie de valoare. Şi consumul de alcool şi tutun va costa mai mult.

Acciza la tutun creşte cu 67 la sută la mia de ţigarete, aşa încât un pachet de ţigări va ajunge să coste cu 50 de bani mai mult. Acciza la băuturi se majorează cu 33 la sută, de la 750 la 1.000 de euro pe suta de litri de alcool pur.

Deşi iniţial suprataxa de 7 eurocenţi pe litrul de carburant trebuia să fie aplicată de la 1 ianuarie, Guvernul a amânat-o până în aprilie. 2014 începe şi cu o monedă naţională depreciată până la minimul ultimei jumătăţi de an. În schimb, s-a schimbat începând de astăzi preţul accizei, dat fiind că Guvernul a decis modificarea modalităţii de calcul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings