DRUMUL SECRET AL DOAMNEI NEAGA…

SE ASFALTEAZA

Drumul batatorit de caii Doamnei Neaga  urmeaza sa fie asfaltat. Cei 11,3 kilometri de drum, incarcati de istorie, de la limita cu judetul Prahova nu au fost niciodată asfaltați. Drumul judetean Buda –Crăciunești a intrat în reabilitare astfel că, în aproape un an de zile, mii de buzoieni care locuiesc în satele din împrejurimi vor putea circula pe un drum modern. Șantierul a fost deschis joi, în prezența președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

”Este un drum județean care face legătura dintre județul Prahova și județul Buzău. În această zonă sunt aproximativ 2500-3000 de oameni și fiind un drum important am decis să-l reabilităm din fonduri proprii ale Consiliul Județean, valoarea totală a investiției fiind de 17 milioane de lei”, a spus Petre Emanoil Neagu.

” Drumul are o porțiune destul  de lungă neasfaltată niciodată și acolo lucrările sunt un pic mai complexe, sunt necesare podețe și poduri care se vor face în timp. Termenul de execuție este de 11 luni. Considerăm că anul viitor, în iulie, se va putea circula pe acest drum”, a spus Cristian Conțis, șef șantier. Potrivit contractului, data de finalizare a lucrărilor este 24 mai 2021, iar finantarea este asigurata de Consiliul Judetean.

In urma cu 530 de ani

Doamna Neaga era stăpâna comunelor Rusovat, Cislău, Lapoș, Tisău, Grăjdana, Sarate, Valea Scheilor. Prin faptul că oamenii comunei Lapoș au dat numele ei la numeroase locuri (Biserica Doamnei Neaga, puțul Doamnei Neaga, Poiana Doamnei Neaga, zidul Doamnei Neaga) arată că aceștia îi purtau respect vrând să păstreze vie amintirea și legenda sa.

În anul 1591, soțul ei, Mihnea, trece de partea turcilor („se turcește”). Doamna Neaga nevrând să îl urmeze pe această cale, știind să prețuiască posibilitățile sale și poziția sa, dedicându-se facerii de bine (având un caracter total opus soțului ei), se retrage în părțile Lapoșului, aici simțindu-se în siguranță.

Și legendele locale susțin că Doamna Neaga ar fi construit aici o cetate unde se retrăgea în caz de pericol. Când amenințarea s-a ivit și în aceste locuri, se spune că ar fi potcovit un cal așezându-i potcoavele invers pentru a-i deruta pe urmăritori, și astfel și-ar fi pierdut urma, având timp să găsească ajutor.

Cele două fete ale Doamnei Neaga, Ileana și Cristina, pentru a-și salva onoarea și puritatea, în momente de disperare, după ce fugiseră împreună cu Doamna Neaga din București din cauza turcilor, în drumul lor către mânăstirea Buda (ctitoria lor de familie) s-au adăpostit la conacul lor din Lapoș, iar aici ajunse de urmăritori, s-au aruncat într-o fântână, sub ochii mamei lor. Acest puț se află în apropierea unor ruine ce poartă denumirea de „Zidul Doamnei Neaga”

In timpul sapaturilor din anii 1931 marele istoric Nicolae Iorga le relata localnicilor ca Neaga si -a ascuns pe cele doua fete ale ei, Irina si Rucsandra in putul de la Lapos, una din fete murind de frica.
La sud-vest de satul Buda, sat ce apartine comunei Cislau, pe o inaltime ce domina imprejurararile se gasesc urmele bisericii “curtii domnesti” a Doamnei Neaga, “curte” in care s-a retras se pare, Doamna Neaga dupa mazilirea domnului si unde a fost si inmormantata.
La o distanta de cca 14 m N-E de biserica se mai observa, intr-un sant vechi de cercetare urme de zidarie ce au apartinut probabil caselor domnesti despre care locuitorii relateaza ca ar fi avut o iesire secreta in valea paraului care curge la o distanta de cca 150 m sud de biserica.
Osemintele Doamnei Neaga descoperite cu ocazia campaniei de sapaturi efectuate de Nicolae Iorga in 1936 au fost depuse la biserica-monument istoric – din satul Buda, unde, in 1936 Comisia Monumentelor Istorice a pus o placa de marmura cu urmatoarea inscriptie: ” Aici odihnesc oasele Neagai,Doamna Tarii Romanesti,sotia lui Mihnea Voda,ale tatalui ei,Vlaicu,si ale altor rude” – C.M.I.-1936.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings