DRUMUL CRUCII, PROCESIUNE CU MII SI MII DE CREDINCIOSI

In Sfanta si Marea Vineri, in toate bisericile ortodoxe, se savarseste Denia Prohodului Domnului. Prohodul este slujba de inmormantare a Mantuitorului Iisus Hristos. Versurile Prohodului au fost compuse de Sfantul Ioan Damaschin. Textul Prohodului este impartit, ca structura, in trei parti, prima parte avand 73 de strofe, a doua parte 60 de strofe si a treia parte 43 de strofe. Prima strofa a fiecarei stari este reluata si la sfarsitul ei.

Prohodul a fost tiparit pentru prima data in tara noastra pe 6 februarie 1836, de catre ieromonahul Macarie, prin purtarea de grija a episcopului Chesarie Capatana al Buzaului. A fost retiparit in alte doua editii in 1846 si 1853, de catre Anton Pann, insa prima editie ramane normativa pana astazi.

După ce a fost săvârșită slujba de înmormîntare a Mantuitorului Iisus Hristos, enoriașii din mai multe parohii de pe raza municipiului Buzău au ieșit din biserici și s-au îndreptat către Catedrala Arhiepiscopală. Au fost întîmpinați de ÎPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care după ce a oficiat alături de mai mulți preoți, a ieșit din locașul sfînt și a pornit în procesiunea care a simbolizat refacerea Drumului Crucii.Cu gîndul la jertfa Domnului Iisus Hristos, preoții și credincioșii, au traversat străzile orașului, cu lumînări aprinse și cu capetele plecate, în semn de durere. Cîțiva credincioși au purtat pe brațe Sfîntul Epitaf, o pînză sfințită pe care este reprezentată coborîrea de pe cruce a lui Iisus. Procesiunea s-a desfășurat pe traseul Chiristigii-Frăsinet-Unirii Nord-Catedrala Arhiepiscopală. Pe drum, miilor de credincioși li s-au alăturat enoriașii din parohiile bisericilor Sfîntul Ștefan și Înălțarea Sfintei Cruci.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings