DJ 203 K, RECEPTIE DUPA DOUA CUTREMURE

Scurt istoric
La cutremurul din 4 martie 1977, lucrările la drumul județean 203 K erau in plina desfășurare pe tronsonul Banița -Robeasca, singura bucata rămasa neasfaltata. Primăvara timpurie a permis ca lucrările sa se deruleze intr-un ritm alert, șeful de șantier având la dispoziție un termen de trei luni pentru realizarea patului drumului, bordurare si asfaltare. Primarul comunei Robeasca era Cristian Roman, tatăl portarului echipei de fotbal Gloria Buzău, omul care a insistat enorm, la nivel de județ pentru ca întreg drumul dintre Vadu Pașii pana la limita cu județul Brăila sa fie asfaltat. Primarul a fost susținut si de directorul DJDP Buzău, Nicolae Vasilescu, un tip extrem de gospodar si profesionist, pe atunci si președinte al clubului Gloria Buzău. Ar mai fi de adăugat ca printre mecanicii de utilaj ce au pus suflet la realizarea lucrărilor erau doi frați, din Scurtești, tatăl si unchiul viitorului președinte de Tribunal, iar stația de asfalt era supravegheată de tatăl viitorului inginer șef de la IGO (ulterior devenita RAM Buzău). Mai trebuie spus faptul ca cele doua comune, Săgeta si Robeasca, comune intre care drumul era unul pietruit, aveau oameni gospodari, iar in Banița locuia sora cea mare a cunoscutei interprete Sofia Vicoveanca, iar la Moșești copilărea mama lui Cabral, cunoscutul realizator de televiziune de astăzi. Intre Banița si Moșești exista o balta extrem de frumoasa, cu un luciu de apa spendid, îngrijită de Marinus Petre, un inginer piscicol bucureștean get-beget. Mai trebuie adăugat faptul ca lucrările respectivului tronson de drum au fost realizate înainte de termen.
După 46 de ani..
Întâmplător sau nu, in primele secunde ale zilei de 4 decembrie 2023, la Buzău a fost resimțit un cutremur cu magnitudinea de 4.7 grade pe scara Richter. Pe 4 decembrie a.c. a fost programata recepția DJ203k, tronsonul Robeasca-Vadu Pașii, modernizat în ultimii patru ani.
Este vorba despre 203k, tronsonul Robeasca- Vadu Pașii, drumul județean care a intrat în reabilitare în octombrie 2019 dar care va avea o durabilitate de jumătate de secol. Garanția vine din partea constructorului, prezent luni, alături de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, la recepția proiectului care va permite șoferilor din Săgeata, Robeasca și Vadu Pașii să circule pe o șosea ca-n palmă de la limita cu județul Brăila până la intersecția cu E85.
În total, aproape 37 de kilometri care au fost reabilitați cu fonduri europene , în valoare de aproape 18 milioane de lei. Proiectul a fost inițiat de Consiliul Județean și, spune dirigintele de șantier, a fost unul complex, fiind vorba despre o șosea cu valori de trafic crescute care au impus schimbarea soluțiilor tehnice chiar în timpul lucrărilor. În plus, este singurul drum județean prevăzut cu pistă pentru bicicliști.
După recepție, Petre Emanoil Neagu a anunțat că, în câteva zile, urmează recepția proiectului care a vizat modernizarea celui de –al doilea tronson din DJ203K, respectiv Mărăcineni –Plaiul Podul Muncii. Este vorba tot despre 37 de kilometri a căror reabilitare a început în iulie 2018.
Ultimul tronson din DJ203K care va intra în reabilitare este Vintilă Vodă-Plaiul Nucului. Pentru cel din urmă tronson a fost realizat proiectul tehnic, fiind finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare;
” A fost depusă Cerere de finanțare pentru accesarea fondurilor europene în cadrul POR 2021-2027, în valoare de 601 milioane lei, urmând ca în perioada următoare să fie semnat contractul de finanțare”, informează CJ Buzău. (Titi Petre)