DIRECTORII…TRIMISI LA CATEDRA

Reprezentanții Ministerului Educaţiei au în vedere reducerea posturilor din învăţământul preuniversitar cu 4.000-5.000 de locuri şi diminuarea indemnizaţiilor.

Reducerea posturilor din învăţământ este prevăzută în proiectul de ordin de ministru, alături de o serie de alte modificări masive, care vor fi aplicate din 2015, titrează portalinvatamant.ro.

În a doua parte a anului şcolar 2014-2015 ministerul Educaţiei vrea să schimbe filosofia de normare a personalului nedidactic din şcoli şi degrevările directorilor.

Asta înseamnă că mulţi dintre angajaţii sistemului de învăţământ îşi vor pierde masiv din indemnizaţii, printre aceştia încadrându-se secretarii, administratorii, îngrijitorii, bucătarii sau contabilii.

Mai mult, directorii grădiniţelor cu program prelungit şi cu personalitate juridică să efectueze integral norma didactică, adică să aibă o grupă de copii în supraveghere şi educare, la fel ca educatoarele. În prezent, ei fac 2-4 ore/săptămână în alte unităţi de învăţământ, potrivit ordinului nr. 4865/2011.
Şi directorii şcolilor cu mai puţin de 300 de elevi ar trebui să predea la clasa normă întreagă (18 ore pe săptămână), faţă de 6-8 ore/săptămână cât au acum, potrivit ordinului de ministru.

Altă modificare majoră introduce şi o situaţie discriminatorie în rândul directorilor de şcoli: „Directorii unităţilor de învăţământ de nivel primar, gimnazial care sunt absolvenţi ai liceelor pedagogice/şcolilor postliceale pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai specializării ‘Pedagogia învăţământului primar şi preșcolar’ efectuează integral activitatea didactică de instruire-educare cu grupa de preşcolari sau clasa de elevi”, mai arată proiectul.

O parte din aceste modificări vor intra în vigoare în mai 2015, iar celelalte în septembrie – la începutul anului şcolar 2015-2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Policy Settings